Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjärt i Bovieran

Luften är fuktig och varm. Ljusinsläppet från det storslagna glastaket är magnifik. Här, på loftgångarna mellan lägenheterna, umgås man med grannarna.

Nu har det gått sju månader sedan Bovieran stod klart för inflyttning. Grannarna Gunnel Press-Olsson och Björn och Ulla-Britt Dahlin trivs. Det mest utmärkande med det nya seniorboendet, förutom den tropiska trädgården, är den sociala samvaron mellan de boende.

– Den här bostadsformen bidrar till att det blir socialt umgänge, säger Gunnel och får medhåll av Björn och Ulla-Britt.

Eftersom alla flyttade in samtidigt fanns inga grupperingar från början. Den tropiska trädgården och loftgångarna på alla våningsplanen inbjuder till umgänge. Alla lägenheter har var sin farstukvist i den stora inglasade trädgården. Här har de boende inrett fint med växter och sittgrupper. Här möts man över en kopp kaffe och hjälper till att vattna varandras blommor.

– Vi har fått många nya vänner, säger Gunnel.

Den tropiska trädgården imponerar naturligtvis. Här umgås man gärna med besökare, eller sitter ner själv en stund i lugn och ro.

– De första dagarna när man kom ut här i värmen bland palmerna kändes det som om man var på semester på Kanarieöarna, säger Ulla-Britt.

Björn, som är trädgårdskunnig, är dock lite besviken på trädgården.

– Den har fått för lite vatten, många växter har dött, säger han.

På initiativ av de boende har grupper med olika ansvarsområden bildats. Gunnel, Björn och Ulla-Britt är alla medlemmar i festkommittén. De har ordnat invigningsfest och pubafton med ölprovning.

– Vi ska ha många fester i höst! säger Gunnel och skrattar.