Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeläkare: Röntgen och läkemedel landstingets nya gökunge

Det uppenbara syftet med överföringen av kostnadsansvaret för röntgen och läkemedel till primärvården är att landstinget vill spara pengar.

Det som har förtigits i debatten är att de förväntade vinsterna ska fördelas mellan landstingskoncernen och de mottagningar som är ”framgångsrika” på området.

Vi tycker att det är oetiskt och oaccept-abelt att läkare och landstinget de facto kan få mer pengar om man gör färre utredningar eller avstår från användning av dyrare mediciner som vissa patienter behöver.

Detta scenario är inte hypotetiskt. Redan nu tvingas vissa patienter med neurologiska sjukdomar, cancersjuka och reumatiker flytta till andra landsting för att få tillgång till bättre men dyrare behandling.

Vi kan förse landstinget med patientfall där fördröjning av röntgenutredning har haft en tragisk utgång. Vi avser att pröva i rätten om sådana ekonomiska ”styrmedel” är förenliga med svensk lagstiftning.

I värsta fall kan det handla om bestickning – försök att muta läkare för att åstad-komma ekonomiska vinster.

Vi vill ha svar från landstinget på följande:

Ÿ Torsten Källberg anklagar oss läkare för att vi utsätter patienterna för onödig röntgenstrålning. Varför anmäler landstinget inte detta till Socialstyrelsen enligt Lex Maria?

Ÿ Varför anlitar landstinget konsultfirmor för sina utredningar? Sådana utredningar brukar kosta runt 50 miljoner kronor. Landstinget har ju egen expertis på området. Om alla landsting i Sverige anlitar en konsultfirma en gång så kostar detta 1 miljard kronor!

Ÿ Varför gör landstinget inga besparingar på sin gigantiska byråkrati? Västmanlands landsting har 1,9 administratörer per läkare. Det är andra plats i Sverige tillsammans med tre andra landsting. Rekordinnehavaren är Sörmland som har två administratörer per läkare.

Varför inriktar sig landstinget på upp-sägningar av vårdpersonal? Den viktigaste orsaken till privata mottagningarnas kostnadseffektivitet är att vi rationaliserar bort onödig byråkrati.

Ÿ Enligt ”Vårdval Västmanland” ska alla mottagningar, både privata och offentliga, erbjudas samma ekonomiska villkor. Efter införandet av vårdvalet har landstingets subventioner till egna mottagningar ökat dramatiskt från 0,9 miljoner 2007 till över 19 miljoner 2009, alltså över 2000 procent. Är detta förenligt med EUs konkurrens-lagstiftning?

Ÿ I samband med Allmänläkarforum, inför ett 40-tal läkare har landstingspolitiker Torsten Källberg sagt (korrigera gärna om jag inte återger detta ordagrant): ”Det enda sättet att få läkare att göra vad man vill är att skriva på en check.”

Vi tycker att det borde räcka att landstinget betalar oss för det arbete vi utför. Vi vill inte ha några checkar och vi vill inte ha något ransoneringsansvar för röntgen, läkemedel, hjälpmedel med mera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel