Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjerådgivare: Landstinget sviker klientens behov av fast relation genom sitt beslut om familjeterapeuter

Det är med stor sorg vi ser hur den senaste upphandlingen av psykoterapeuter har skötts på ett sätt där flera patienter med mycket kort varsel nödgas avbryta sina terapier. Detta är inte att ta ansvar för vare sig patienter eller den verksamhet som erbjuds.

Att bedriva terapeutiskt arbete behöver, med hänsyn till de människor som jobbar terapeutiskt (klienter och terapeuter, bygga på betydligt långsiktigare och kunnigare grund. I en tid då det talas mycket om evidens och vetenskaplighet är det tragiskt att se hur lite kunskap som får styra besluten om hur det psykoterapeutiska arbetet ska utformas.

Landstingets psykiatri har sedan många år ansvaret för att erbjuda behövande psyko-terapi. Att inleda psykoterapeutiska processer innebär att ta på sig ett ansvar för dessa såväl som psykoterapeut och som organisation.

Eftersom de svårigheter som kräver psykoterapi är av skiftande slag är det viktigt att vårdgivaren kan erbjuda ett varierat utbud för att möta dessa olikheter. Likriktning gynnar inte det terapeutiska arbetet.

Det är även angeläget att ta till vara den rika erfarenhet som terapeuter samlat genom många års arbete. Vi lär oss på ”skolbänken”, men i lika hög grad i alla de möten med människor som sker dagligen i den terapeutiska världen.

Den som erbjuds psykoterapi ska ha möjlighet att fullfölja sitt terapeutiskaarbete tillsammans med den terapeut som inlett arbetet. I allt mer av psykoterapi-forskning blir det tydligt att det är rela-tionen mellan klient och terapeut som påverkar resultatet.

Tillspetsat kan sägas att relationen är viktigare än metoden. Att behöva byta terapeut torde ha större betydelse än att byta metod.

Flertalet av de personer som är i behov av psykoterapi har inte självklart energi och styrka att driva sin egen sak. Risken finns att de inte protesterar speciellt högljutt när den terapeutiska möjligheten avbryts.

Även om landstinget i detta läge är bundet av lagar om upphandling kan de på ett betydligt mer professionellt och värdigt sätt se till att de patienter som inlett terapier ges möjlighet att fullfölja dem.

Inför framtida planering av det terapeutiska arbetet (såväl psykoterapi, som psykosocialt behandlingsarbete) efterlyser vi mer långsiktigt och erfarenhetsbaserat tänkande och mer respekt för dem som behöver vår hjälp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel