Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fånge på Västerås slott

 
Nostalgi - Arosiana
Visa alla artiklar

Visste du att i norra tornet fanns det för gamla slott traditionella speciella tortyrfängelset.

VLT tisdagen 13 oktober 1953.

Hövdingen på Västerås slott Ragnar Casparsson berättade på måndagskvällen i ett föredrag inför Rotaryklubben i Västerås om en fånge på Västerås slott som för alla tider skrivit in sitt namn i Sveriges historia.

Flertalet svenskar anser sig veta att han var vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, sade landshövdingen som själv gav en mera mänsklig bild av Erik XIV:s lika olyckliga som fascinerande människoöde.

Innan landshövdningen gick in på personskildringen hade han några intressanta uppgifter om slottet. Det anses att norra tornet fanns redan i början av 1200-talet och ett likadant torn fanns tidigt på sydöstra sidan.

I åtskilliga år var slottets ingång beläget i detta torn, dvs åt trädgårdssidan. Den nuvarande porten togs upp vid en restaurering 1734 då byggnaden fick sin nuvarande gestaltning.

Slottet byggdes från början som ett försvarsverk men det var Gustav Vasa som gav det formen av utbyggnad kring en borggård.

Gustav Vasa bodde ofta i slottet och många kungliga och andra i historien kända har vistats där.

Gustav Vasas dotter Sofia födde sin son i slottet., Johan den III gifte sig i rikssalen med Gunilla Bjelke, Gustav II Adolf stämde ofta möte i slottet med Axel Oxelstierna, o.s.v.

Men det var inte bara fint folk som tog in på slottet, detta var också fängelse långt in på 1830-talet.

I norra tornet fanns, enligt vad landshövdingen berättade, det för gamla slott traditionella speciella tortyrfängelset.

I Västerås hade man en lucka i golvet genom vilken brottslingar eller för brott misstänkta sänktes ned i underjorden till köld och mörker.

De redan dömda skulle lida sina gärningars lön och de motspänstiga skulle genom denna fansansfulla tillvaro förmås att bekänna.

Landshövdingen tycks inte ha funnit någon uppgift om att kung Erik suttit i just detta fängelse, men i varje fall gav han i sitt föredrag klart besked om att den olycklige kungen hade mycket hårt fängelse och aldrig släpptes utanför portarna - att Erik skulle ha hämtat vatten i en källa strax intill "Erik XIV:s vandring" i Stallhagen - som en minnessten omtalar - är väl bara en legend.

Tal. tecknade en utmärkt bild av bakgrunden till kung Eriks olyckliga öde. Han var den ende av Gustav Vasas barn med furstligt blod i ådrorna, fick styvmor vid 3 år och så småningom en stor skara syskon till vilka han från början kom i en motsattsställning.

Han fick en god uppfostran, stod på höjden av sin tids bildning då han blev kung och visade en otvetydig musikalisk och konstnärlig begåvning.

Men han var misstänksam mot sina släktingar och mot adeln överhuvud taget och i den mån han tog råd vände han sig till ofrälse.

Hans sekreterare Göran Persson från Sala var t. ex. av ringa härkomst och där fanns fler i hans omgivning av "simpelt ursprung".

Karin Månsdotter som blev kungens maka var ju också en enkel flicka, soldatdotter från Trögds härad i Uppland.

Striden mellan kungabröderna är ju känd från historien, hur Erik lät fängsla sin broder Johan och dennes gemål men senare släppte dem.

Johan tog hämnd genom att några månader efter det att Erik och Karin officiellt vigts ta dem till fånga och sedan flytta dem från det ena fängelset till det andra.

Det var 1568 som fångenskapen började. Den kungliga familjen hölls fänglsad först på Stockholms slott, sedan på slotten i Åbo, Kastellholm och Gripsholm för att i juni 1573 flyttas till Västerås.

Där togs Karin och hennes barn från Erik och fördes till Åbo - själv trodde han att familjen fanns kvar i ett annat rum inom slottet i Västerås fast han aldrig fick se dem.

Erik flyttades flera gånger inom slottet, hans mera varaktiga fängelserum torde ha legat i norra tornet, d.v.s. hörnrummet en trappa upp intill och över den nuvarande porten.

Senare flyttade han till västra tornet och satt förmodligen i det rum som i dag är trädgårdsmästarens kök.

Han hölls hela tiden i mycket strängt fängelse. I Västerås hade han likväl Johans tillstånd att använda bläck och penna, men allt han skrev skulle genomläsas av väktarna.

I december 1574 flyttades Erik till Örbyhus - en sammansvärjning hade planerats för att befria Erik ur fångenskapen i Västerås - och där fick han det ännu svårare, isolerades strängt och bevakades noga.

Kung Erik skrev och tecknade flitigt - ibland fick han i brist på annat använda en spetsig pinne doppad i sotvatten.

2 år och 4 månader räckte fångenskapen i Örbyhus innan slutet kom.

De lärde tvistar om kung Erik mördades eller dog en naturlig död. Mycket tyder på att han blev tagen avdaga, sade landshövdningen som berättade att det finns en befallning av Johan, dagtecknad 21 juni 1573, med order till väktarna att förkorta Eriks liv på olika angivna sätt.

Liket fördes i en furukista över Enköping till Västerås, där två murarmästare hade fått Johans uppdrag att mura en grav i domkyrkans kor.

Den marmorsarkofag som nu härbärgerar Eriks stoft i kyrkan blev uppställd av Gustaf III.

Var Erik vansinnig?

Landshövdingen refererade till olika historikers och psykiatrikers uppfattning.

Själv ville han som lekman hålla för troligt att Erik var sinnessjuk vid tiden för Sturemorden och senare under 8-10 månader framåt samt att han tidvis under sina sista fängelseår var starkt omtöcknad.

Mycket talar för att han inte var sinnessjuk under hela sitt vuxna liv. Hans författarskap, hans anteckningar i fängelset, skrivelser och bevarade koncept - de är inte skrivna av en sinnessjuk människa.

Men kan man å andra sidan undra över, sade landshövdingen, om han slutligen blev tokig i sitt mörka och ogästvänliga fängelse, dit han fördes i ensamhet efter ett liv i rikedom och överflöd?