Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fånge söker nåd för MDPV

Langaren fick sänkt straff – men den han langade till kan bara få sitt fyraåriga fängelsestraff efterskänkt genom nåd.

Det är följden av den mycket märkliga situation som uppstått efter Högsta domstolens vägledande domar i år som dramatiskt sänkt straffen för innehav och smuggling av nätdrogen MDPV.

Nu har en 36-årig västeråsare gripit efter det enda halmstrå som finns i och med att han begärt nåd hos regeringen.

Han dömdes till sex års fängelse i tingsrätten, sänkt till fyra i hovrätten, för att ha hanterat 75 gram MDPV. Högsta domstolen fastställde domen genom att inte bevilja prövningstillstånd – trots att HD inte prövat MDPV:s farlighet vid den tiden.Det gjordes först i en vägledande dom i juni och två vägledande domar i oktober. De sistnämnda var MDPV-specifika, där sänktes en Västeråskvinnas straff från åtta till ett år och en man från Avesta-Norberg fick sitt straff sänkt från åtta till ett och ett halvt år. Dessa båda hanterade hektovis med MDPV.

Det märkliga är att den nu aktuelle 36-åringen köpt en del av sitt MDPV från mannen från Avesta/Norberg. Därmed har den egendomliga följden blivit att langaren fått ett betydligt kortare straff än den som fått narkotika langad till sig.

”Det vore direkt stötande och ägnat att försvaga den allmänna respekten för svensk rättstillämpning” skriver 36-åringens advokat Johan Mellgren i nådeansökan.

Regeringen kommer att behandla nådeansökan vid ett kommande sammanträde.

Jan Ernheimer