Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för babymisshandel

Svea hovrätt fastställer straffet – fyra års fängelse – för kvinnan som misshandlade sin baby så illa att han fick hjärnskador.

Men det är en oenig hovrätt – två av rättens fem nämndemän ville fria kvinnan.

Hovrätten anser att kvinnan egentligen borde dömas till fem års fängelse mot bakgrund av att våldet riktats mot ett helt skyddlöst barn, att skadorna varit livshotande och kunnat medföra men för livet.

Men eftersom kvinnan begick brottet under påverkan av en psykisk störning, och att hon haft svårt att kontrollera sitt handlande, döms hon till minimipåföljden, alltså fyra år.

Kvinnan döms mot sitt nekande – hon har hela tiden sagt att den då fem månader gamla pojkens skador berodde på att spjälsängen gick sönder. Den förklaringen bedömer både tings- och hovrätt som osannolik.

Utifrån den samlade skadebilden, enligt läkarens mening, talar det starkt för att en vuxen person hållit i pojken och skakat denne samt dunkat barnets huvud minst två gånger mot ett hårt underlag.

Det var den 9 augusti som kvinnan ringde efter sin man eftersom sonen var okontaktbar. När ambulansen kom hade pojken inte någon andning. Ambulansteamet lyckades rätta honom till livet.

Pojken har nyligen genomgått en ettårskontroll som visar att han utvecklas normalt, förutom att han har en viss svaghet i vänster sida. Han tvingas också äta mediciner mot krampanfall.