Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för sexdömd polis

Högsta domstolen fastställer straffet på ett års fängelse för en polis från Västerås som dömts för sexualbrott mot barn.

I mars 2009 åtalades den i dag 31-årige mannen, misstänkt för en rad sexbrott mot unga pojkar. 31-åringen som var bosatt i Västerås arbetade vid åtalstillfället som polis, ungdomsutredare på en annan ort i länet. Han dömdes i Falu tingsrätt i april 2009 till ett och ett halvt års fängelse och sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd.

Svea hovrätt mildrade i januari i år fängelsestraffet till ett års fängelse och sammanlagt 180 000 kronor i skadestånd till två pojkar han förgripit sig emot.

Brotten – som bedömdes av hovrätten röra sig om sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande har ägt rum på olika platser i Dalarna under den tid då 31-åringen främst studerade till polis – därför hölls tingsförhandlingen i Falun.

Han dömdes också för att ha laddat ner barnpornografiskt material i sin dator i Västerås.

31-åringen överklagade hovrättsdomen till högsta domstolen som nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Hovrättsdomen står därmed fast, såväl vad gäller straff som skadestånd.

31-åringen har avskedats från sin tjänst som polis efter beslut i polisens ansvarsnämnd.