Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för tobaksrånet

Fyra västeråsare döms till fleråriga fängelsestraff för delaktighet i det brutala rånet mot distributionsfirman Bring Frigoscandia i Västerås den 1 mars i år.

Vid rånet – där en anställd blev slagen med kofot i huvudet, fick en pistol riktad mot huvudet och en kniv tryckt mot halsen samt en annan anställd en pistol riktad mot sig – stals tobaksvaror för nästan 900 000 kronor. De två ovannämnda anställda och en till bands med buntband sedan de tvingats ner på golvet, de fyra rånarna försvann därefter.

Stora polisstyrkor sattes omedelbart in och några timmar senare kunde två av de nu dömda gripas i en skåpbil lastad med tobaksvaror. De övriga två kunde gripas senare.

Samtliga fyra nekade till att ha med rånet att göra, bland annat har de två som greps senare påstått sig ha alibin som tingsrätten inte godtar som trovärdiga och de två som greps i skåpbilen sagt sig ha blivit anlitade för en flytt och inte förstått att de fraktade rångods, en förklaring som tingsrätten anser är ”osannolik”.

En 21-årig man döms till fyra års fängelse. En nittonårig yngling döms till tre års fängelse – i den domen ingår även tidigare brottslighet av diverse slag. Ytterligare en nittonårig yngling döms till två års fängelse, samma straff får en artonårig yngling.

Rätten anser att straffvärdet för de tre yngre är högre, men att hänsyn tas till deras låga ålder då de döms. Samtliga ska också betala skadestånd till de rånade anställda för våldet som utövats.