Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsedom ändras till vård

Det blir vård och inte fängelse för en av de tre som dömts för utpressningsförsök mot en Surabo. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens dom.

Som VLT tidigare berättat dömde Västmanlands tingsrätt de tre männen, som försökt pressa en 48-årig Surahammarsbo på pengar, till fängelse.

En av dem, en 30-åring från Stockholm som dömdes till 9 månaders fängelse, överklagade till hovrätten och ville ha sin påföljd ändrad. Han menar att brottet var en direkt följd av hans narkotikamissbruk.

Hovrätten delar helt tingsrättens bedömning att den dömde har gjort sig skyldig till försökt till utpressning. Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till fyra års fängelse för grov utpressning.

Hovrätten menar också att det finns speciella skäl att mannen i stället för fängelse ska få vård och dömer mannen till tolv månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för narkotikamissbruk.

30-åringens medåtalade, 25 respektive 31 år gamla, valde att inte överklaga tingsrättens dom. Deras straff på åtta månaders fängelse har därmed vunnit laga kraft.