Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelsedomarför extremistbråk

Samtliga sju åtalade i det uppmärksammade knivslagsmålet på Hammartorget i Hallstahammar i maj förra året, fälldes på tisdagen för sin inblandning.

Västmanlands tingsrätt fann att de fyra vänsteraktivisterna gjort sig skyldiga till grov misshandel medan högersympatisörerna dömdes för förberedelse till grov misshandel.

- I det stora hela är jag nöjd med domen, inte minst av det skälet att tingsrätten fann ett högt straffvärde på gärningarna, kommenterar chefsåklagare Lars Göransson.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att utredningen kring sammandrabbningen på Hammartorget ger vid handen att grunden låg i politiska motsättningar.

En av högeraktivisterna, en 29-åring från Hallstahammar, ådrog sig livshotande skador medan en 20-åring från Hallstahammar ådrog sig allvarliga skador.

En 20-årig vänsteraktivist från Köping anses av tingsrätten ha deltagit i båda misshandelsfallen. Även om tingsrätten inledningsvis konstaterar att samtliga tilltalade i sina egna berättelser tonat ned sin egen delaktighet, tar man ändå utpekandet av 20-åringen på allvar.

20-åringens döms därför till det hårdaste straffet, två års fängelse. Enligt domen ligger visserligen straffvärdet på tre års fängelse, men 20-åringen får viss "rabatt" på grund av sin låga ålder.

- Måste säga att jag är överraskad över att han dömdes för båda knivgärningarna, säger köpingsbons försvarare, advokat Rolf Levin.

- Jag har ännu inte gått igenom domen med min klient, men det lutar åt ett överklagande.

Två av de övriga vänsteraktivisterna dömdes för grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader respektive ett år och fyra månader. Den fjärde dömdes villkorligt till samhällstjänst i 200 timmar. Det senare motsvaras av ett fängelsestraff på åtta månader.

De tre högeraktivisterna från Hallstahammar dömdes alla tre för förberedelse till grov misshandel. De två knivskurna fick sex månaders fängelse vardera medan den tredje, en 17-åring, fick 90 timmars ungdomstjänst.

- Jag tycker den frihetsberövande domen är lite väl hård, kommenterar advokat Per Svedlund, som försvarade den svårast skadade, 29-åringen från Hallstahammar.

- Med tanke på att han ett tag svävade mellan liv och död borde tingsrätten nöjt sig med ett lindrigare straff.

Varesig åklagaren eller försvarare kunde på tisdagen ta ställning i eventuella överklaganden:

- Nej, jag har än så länge bara ögnat igenom domen, men jag konstaterar att jag inte fick igenom yrkandet om försök till grov misshandel utan tingsrätten nöjde sig med förberedelse till grov misshandel , säger Lars Göransson.