Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får ha cannabis som medicin

36-åringen använde cannabis mot sina smärtor och åtalades för narkotikabrott. Men tingsrätten friar honom.

Annons

”Att framställa cannabis i den omfattning som skett utgör den enda möjligheten för honom att leva ett drägligt liv”, skriver tingsrätten.

Men det är oenig tingsrätt som friar 36-åringen - rättens ordförande ville fälla mannen.

I januari slog polisen till mot 36-åringen. I tvättstugan i hans bostad hittades en cannabisodling med tre stycken marijuanaplantor. I en burk fanns torkad marijuana och i ytterligare en burk en sorts kräm med marijuana i.

36-åringen erkände brott - och berättade om bakgrunden till självmedicineringen.

För 20 år sedan råkade han ut för en olycka och hamnade i rullstol. Ingen av medicinerna han fick hjälpte och den enda som skulle kunna hjälpa - Sativex - omfattas inte av högkostnadsskyddet och skulle kosta honom mellan 5000 och 6000 kronor.

Så efter 18 år fick han nog. Han mådde dåligt av de receptbelagda medicinera som inte hjälpte och började med cannabis istället. Råd och recept hittade han på nätet.

Varje morgon och kväll tog han en tesked av marijuanan, utblandat med kokosfett i kaffet - en dos på 0,2 gram. Under rättegången berättade han hur hans liv förändrats efter det. Han kunde börja jobba heltid, ta hand om sin familj och han fungerade i vardagen.

Kammaråklagare Ann-Sofie Wilhelmsson tänker överklaga domen.

- Det är en helt felaktig dom som majoriteten kommer fram till. De anser att det förelegat en nödsituation - rent juridiskt har det inte gjort det, säger hon.

36-åringen får nu tillbaka den cannabis som polisen beslagtog.

Annons