Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgsprakande nyårskabaré

Som en lång musikalisk vandring genom lustiga huset med massor av förstorande skrattspeglar. Så vill jag beskriva nyårskabarén Livets lotteri som har haft premiär på Västerås konserthus.

Livets lotteri är alls ingen lokal nyårsrevy, vilket är en fördel. Att år efter år skava på hemtraktens skandalbyggen, omsorgsfrågor och politiska tillkortakommanden är bara tradigt.

Nej, här klättrar de elva aktörerna omkring i det stora samhällsbygget, dammsuger varje vrå av nationella och globala skräpkammare och gör rent hus med fenomen som framgångslängtan, kvinnoförtryck, samlevnadskaruseller och finansiella spekulationer.

Textförfattarna Billy Nilsson och Bengt Larsson ger publiken rejäla doser av satir, ibland rent av överdoser eftersom ämnena är givna och ironin förutbestämd.

Men det är begåvade texter, ofta med ett förbluffande existentiellt djup, som fångas upp lika begåvat av ensemblen, i textning, timing, musikalitet och scennärvaro.

Livets lotteri är 2000-talsunderhållning i 1960-och 70-talsförpackning. Jag säger det som en komplimang. Här finns tydliga spår av Hasses Tages revyer och Galenskaparnas kabaréer där angelägen samhällssatir serverades med humor och människokärlek.

Inte alla nummer, men de flesta, ligger på topp. Ett är Sopopera som blir som en minimusikal där aktörerna i karaktärsroller rörande skildrar utslagna människors solidaritet. Ett annat är sketchen om förvirringen i cafébranschen.

Enskilda prestationer noteras men det är kollektivet som gör jobbet, professionellt, de fyra musikerna inkluderade.

Och Charlie Hellbergs fantasi lyser i både scenografi och kostym.

Nyårskabaré

Livets lotteri. Lycka till!

Manus och regi: Billy Nilsson, Bengt Larsson

Scenografi och kostym: Charlie Hellberg

Koreografi: Maria H Hammarlund

Kapellmästare: Mats B Olsson

Medverkande: Anders Berglund, Anna-Lena Brundin, Kajsa Ekström, Elin Heppling,

Sören Ivemyr, Andreas Sköld, Daniel Träff

Var: Västerås konserthus

När: Spelas till och med 15 januari