Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgstark gatuteater

Västerås centrum är spelplatsen för en musikalisk show som gymnasieungdomar framför denna vecka.

Ett kommunalt sommarjobb kan vara att rensa rabatter. Det kan också vara att spela musikteater i närkontakt med publiken.

Ett tjugotal gymnasister är med i föreställningen ”Kungen är död” som på tisdagen framfördes för en road och möjligen konfunderad allmänhet. Det börjar på Engelbrektsplan där aktörerna gör entré från alla håll och där ett myller av karaktärer konfronteras mot varandra.

Sedan förflyttar gruppen sig under sjungande och gyckel till Sigmatorget dit den döde kungen bärs fram. Kungen vaknar till liv, det sjungs och bråkas och ett Victoria och Daniel-par låter sig motvilligt vigas. Bland mycket annat.

Teatermannen Mathias Wiik står för idé och regi till denna musik- och teaterperformance som saknar den traditionella teaterföreställningens handling.

– Jag har jobbat med associationer kring temat makt.

De medverkande valdes ut genom auditions där de fick visa hur de jobbade i grupp och att de behärskade ett eller flera instrument. 

– Vi satsade även på att få en jämn könsfördelning, det var fler killar än tjejer som sökte, säger Mathias Wiik.

Det ges ytterligare chanser att se showen onsdag kväll klockan 21 och torsdag klockan 18. Även då startar man från Engelbrektsplan, snett mitt emot Stadsbiblioteket.