Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färgstarkt och engagerat

Färgen är ett viktigt språk i Bengts landskapsmåleri. I Sten-huset i Surahammar ställer han ut akvarell och akryl.

Bengt Croneby är stockholmare i botten men bor nu i Kungsör. Av hans långa utställningslista framgår att han har varit flitigt förekommande i gallerier i Stockholm, liksom i Visby där hans verk finns på flera offentliga platser.

I vårt län har han visats ibland annat i Ängelsberg och Arboga men veterligen aldrig i Surahammar.

I Stenhuset visar han flera bilder som i koloriten tycks skilja sig från många av hans tidigare. På sin hemsida visar han motiv i lågmälda naturfärger och sådana finns bara till en liten del i den aktuella utställningen.

Där är färgkaskaderna övervägande. Solnedgången lyser i rött och orange, natthimmeln är blåbrokig och frosten gnistrar i isande gråblå nyanser.

Färgerna bestämmer motiven. Och namnen gör bilderna konkreta. Bengt Croneby avbildar inte men han antyder städer och byar, ängar och stränder genom att i titlarna ange plats, årstid, väder och sinnes stämning. Detta ger en känsla av närvaro och engagemang.

Oftast är en horisont brytpunkten. Bebyggelse ses i siluett utefter en rand där himmel möter land och färger varandra.

I plottrande detaljer lyckas inte Croneby. Bäst är han i diskret indikerande, som när han gör en nostalgisk byväg av ett par mjuka streck eller ger en känsla av rörelse genom att låta diagonala linjer stryka över bilderna.

Rörelsen märks mest i hans stora abstrakta akrylmålningar. Där kan man tala om dynamik.

Bengt Croneby, måleri

Var: Stenhuset, Surahammar

När: pågår till den 20 mars