Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farlig mördare rymde i Skultuna

(Uppdaterad 18.25) Dömd mördare rymde under en beledsagad resa i Skultuna på måndagseftermiddagen.

Den 43-årige mannen, som dömdes för mordet på en 44-årig man vid Kokpunkten i Västerås september 2012, avvek under vad som rättspsykiatrin kallar "beledsagad resa" strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen i Skultuna där han besökte en släkting.

Det var alltså inte fråga om en bevakad permission som uppgavs inledningsvis - en sådan innebar rätt att vistas ute mer eller mindre självständigt. Beledsagad resa sker under mer kontrollerade former till för patienten viktiga angelägenheter.

Han har flera släktingar i Skultuna och polisen vill inte uppge vem av dem som besöktes.

Mannen har sedan domen suttit på rättspsyk i Sala. 

Polisen har gått ut med rikslarm.

- Han är ju välkänd av av oss.Vi har underrättat all vår personal, alla letar efter honom, säger Martina Saghamre, befäl vid polisens länskommunikationscentral. 

- Vi bedömer honom som farlig. Han är ju dömd för att att ha mördat en annan människa. Vi kommer iakta försiktighet om vi träffar på honom, säger Saghamre.

Enligt polisens signalement är mannen 181 centimeter lång och har grått hår. När han rymde var han klädd i ljusbrun skinnjacka, vit skjorta, svarta jeans och svarta skor.

Det är oklart under vilka omständigheter han försvann.

När förvaltningsrätten senast, i november 2013, prövade frågan om 43-åringen skulle vara fortsatt inlåst konstaterade förvaltningsrätten att han sedan han överlämnats till rättspsykiatrisk vård hade han inte velat samarbeta med personal eller medverka i samtal och riskbedömningar.

Chefsöverläkaren nämnde inför rätten de psykiska sjukdomar som föranledde att 43-åringen fick psykiatrisk vård och inte fängelse, och skrev att det var "riskfyllt att föreslå några som helst friförmåner".

Vid nödvändiga utflykter som läkarbesök åtföljdes 43-åringen åtminstone i november av tre ur personalen.

Chefsöverläkaren skriver "Utifrån (43-åringens namn) komplicerade diagnosbild är den potentiella risken mycket svårbedömd och någon strukturerad riskbedömning har inte kunnat göras".

Det är inte känt om någon sådan strukturerad riskbedömning kunnat göras sedan domen.