Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre flög från Västerås

Västerås flygplats tappade passagerare under 2009 och hamnade på den lägsta nivån sedan 2001. En orsak var att charterflyget minskade.

Enligt flygplatsens vd Mikael Nilsson flög 16 000 charterresenärer från Västerås under 2008 men bara 6 000 under 2009.

Totalt var nedgången i antalet passagerare sex procent,

– I landet minskade passagerarantalet med 11 procent, så vi ligger bra till ändå, säger han.

Totalt gav Västerås flygplats ett underskott på 24,2 miljoner kronor för 2009, en ökning med 1,7 miljoner kronor jämfört med året innan.

Under 2009 flög Ryanair till London hela året och ökade något. En linje till Düsseldorf startades i april och lades ned i augusti. Linjen till Barcelona från juni till oktober gick bra och kommer att fortsätta.

Wizzairs förbindelse med Poznan i Polen upphörde från Västerås flygplats när vintertidtabellen infördes och går nu från Skavsta flygplats.

Fraktflygen minskade på grund av konjunkturnedgången. 4 500 ton fraktades från Västerås, vilket är 13 procents minskning.

– Nu ökar frakterna igen, säger Mikael Nilsson.

Han tror att flygplatsens intäkter ökar under 2010, på grund av fler Ryanair-avgångar med bland annat den nya linjen till Alicante. City Airline startar nya linjer den 19 april, till Göteborg och till Umeå.

Per Vannesjö är ordförande i Västerås Flygplats AB,

– Vi måste ha mer trafik. I år ger City airline ett lyft och när nätet är utbyggt blir det flyg till 40 destinationer i Europa, säger han.

På torsdag behandlas flygplatsens årsredovisning av kommunfullmäktige i Västerås.