Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre lånar med bostaden som säkerhet – men de lånar mer än tidigare

Färre tar banklån med sin fastighet som säkerhet, men lånen blir större. Sammanlagt är inteckningarna på svenskarnas fastigheter över fem biljoner kronor.

Det senaste året har beloppet på banklån med fastigheter som säkerhet ökat i 285 av landets 290 kommuner, enligt ny data från Lantmäteriet. I Västmanlands län ökade inteckningsbeloppet med 5,3 procent under tredje kvartalet 2017 jämfört med 1,2 procent samma period förra året enligt statistik sammanställd av Nyhetsbyrån Siren.– Det finns ett tydligt samband mellan omsättningen på småhusmarknaden och ökningstakten för inteckningar, säger Dennis Lindén, planeringschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning, till Nyhetsbyrån Siren.

Trots att inteckningsbeloppet ökar, minskar antalet ansökningar om inteckning.

– Amorteringskravet har haft en avkylande effekt, och det blir särskilt tydligt nu under tredje kvartale, säger Dennis Lindén.

Den som vill låna med sin fastighet som säkerhet måste ansöka om inteckning hos Lantmäteriet. I Lantmäteriets pantbrevsregister finns landets cirka 13 miljoner pantbrev registrerade. I oktober 2017 uppgick värdet av dessa till totalt 5 111 miljarder kronor eller 5,1 biljoner kronor. Jämfört med oktober 2016 är det en ökning med 5,3 procent eller 258 miljarder kronor.

– I exempelvis Sörmland och Kronoberg är ökningstakten fortfarande hög, runt sju procent, och där kan vi också se en fortsatt ökning av omsättningen på småhusmarknaden, fortsätter Dennis Lindén.