Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre sjöfyllerister döms efter ny lag

I år har Kustbevakningen hittills bara misstänkt två sjöfyllerier i Västmanland och kurvan pekar nedåt sedan lagändringen 2010.

Sedan en ny lag trädde kraft för tre år sedan minskar antalet onyktra båtförare varje år.

– Tidigare var lagen mer godtycklig, eftersom man var tvungen att ha en skälig misstanke för att göra nykterhetstest på båtföraren, berättar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Nu får polisen stoppa båtar som är minst 10 meter långa och går i minst 15 knop för att göra kontroller. Efter att lagen ändrades fokuserade sjöpolisen och Kust- bevakningen på att genomföra fler nykterhetskontroller.

– Medvetenheten hos föraren ute på sjön är betydligt bättre. Många vet vad som gäller och är positiva till lagändningen, berättar Mattias Lindholm.

Gränsen för sjöfylleri går vid 0,2 promille och grovt sjöfylleri är 1,0 promille.

– Promillegränserna gör det tydligare vad som är tillåtet och vad som inte är det. Vi ser att det har gett en pedagogisk effekt.

Det dåliga vädret sommaren 2012 gav också en effekt, eftersom det innebar en minskning av fritidsbåtstrafiken.

Det en bit kvar på den svenska sommaren, men Kustbevakningen ser ljust på situationen:

– Vi ser verkligen positivt på att majoriteten av förarna är nyktra när de kör.