Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre tärnor i Mälaren i år

Årets inventering av fågelskär i Mälaren visar att fisktärnan minskar mest. Men det är för tidigt att säga att det är en trend.

Det är åttonde året som länsstyrelserna runt Mälaren inventerar fågelskär. En anledning till att den görs är att fåglarna står högt i näringskedjan och därför är en bra indikator på om miljön blir bättre eller sämre.

I år sågs 334 fisktärnor på fågelskär i Västmanlands del av Mälaren och det är en minskning med tio procent jämfört med i fjol.

– Det är tråkigt att den minskar. Men det är för tidigt att säga att det är en trend, eftersom antalet fisktärnor tidigare har ökat lite under ett par år. Det ska bli intressant att se hur många som räknas nästa år, säger miljöövervakare Per Hedenbo vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

I år sågs 420 gråtrutar och det är en liten minskning. När inventeringen startade 2005 fanns 350 gråtrutar och troligen fanns det ännu färre i början av 2000-talet, eftersom arten av okänd anledning drabbades av en onormal hög dödlighet.

Skrattmåsen har nästan försvunnit från fågelskären. – År 2005 fann vi 250 fåglar. Vi vet inte varför den har minskat på fågelskären, eftersom det finns ganska gott om den i grunda vikar av sjön, säger Per Hedenbo.

I år gjordes ingen speciell inventering av storskarv, men ornitologer har rapporterat när de har sett fågeln och därför vet man att fågelbona har ökat från 335 till 350.

– Storskarven kom till Mälaren under 1990-talet och 2005 fanns det uppåt 500 bon. Anledningen till minskningen kan vara att det varit konkurrens om föda och boplatser.