Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre unga män väljer högre studier

Mer än hälften av alla unga kvinnor i Västerås hade senast vid 24 års ålder påbörjat högskoleutbildning år 2013. Men bara 35 procent av de unga männen.

Därmed fortsätter trenden som säger att fler unga kvinnor än unga män väljer högre utbildning, och får därigenom chanser till mer välbetalda jobb.

Det visar statistik från Universitetskanslerämbetet. Sammanvägt mellan könen hade 43 procent av Västerås 24-åringar påbörjat högskoleutbildning år 2013, strax under rikssnittet på 44 procent. Länssnittet i Västmanland är 39 procent.

Men skillnaderna mellan könen bekymrar ansvariga:

– Det är olyckligt att skillnaderna mellan män och kvinnor är så stora. Det lönar sig alltid att studera på högskolan. Åtta av tio har ett jobb kort tid efter examen, visar våra undersökningar, säger Harriet Wallberg, universitetskansler och chef för Universitetskanslerämbetet.Jan Ernheimer