Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre ungdomsbrott i Västerås – men grövre

Allt färre ungdomar begår brott, men de som begår brott gör värre saker. Två ungdomsgäng står för en stor andel av ungdomsbrottsligheten i Västerås.

Leif Flodberg på polisens ungdomsrotel ger en bild av ungdomsbrottsligheten som på samma gång är positiv och negativ.

– De sista åren har antalet inkommande ärenden sjunkit betydligt, men de ärenden som kommer in har blivit av allvarligare karaktär. Det handlar också om vuxenvärldsbrott, som rån, hot, övergrepp i rättssak och liknande. Antalet förövare har blivit färre, säger Leif Flodberg.

Ordningsbrott och fylleri hör annars sommaren till, något som polisen tydligt märker av.

– Övriga delen av året kan det vara oroligt på vissa skolor, men på sommaren flyttas problemen ut till platser som Lögarängen, Stadsparken, Vasaparken samt Djäkne-berget. Det är typiska platser dit folk drar sig på sommaren när det är varmt. Dit kommer ju alla, även barnfamiljer.

Vanliga västeråsare har oftast ingen anledning att oroa sig.

Det rör sig om en liten andel av ungdomarna som ställer till problem. Polisen vet oftast precis vilka som de ska spana efter.

– För stunden har vi ett par gäng som oroar oss. Det är bilburna 18-19-åringar, som släpar med sig 16-17-åringar. De åker runt till föräldrafria fester, ställer till misshandel, stölder och annat elände. Men de båda gängen är inte riktigt överens och bråkar också med varandra.

Bråken är ofta interna eller mellan gängen. 10 till 20 unga kommer ständigt i kontakt med polisen.

– I just den här speciella ungdomsvärlden är man ena dagen stämd för brott, nästa dag är man målsägande och tredje dagen är man vittne. Rollerna går runt. De slåss den ena dagen och får stryk den andra. Kanske har en fått en ny fin mobiltelefon, som en annan rånar. De är få. Kärnan i vart och ett av gängen är bara sju eller åtta personer.

Ytterligare några finns i utkanten av gängen. Det rör sig om yngre som är på väg in.

– Och det är där som vi försöker sätta stopp. Vi arbetar med uppsökande verksamhet i gängen, Vi försöker göra så snabba utredningar som möjligt. Vi har god kontakt med socialtjänsten som kommer in när det behövs.

Vad beror minskningen i det totala antalet ungdomsbrott på?

– Ja, den frågan vill alla ha svar på. Sanningen är att vi inte vet. Visst har ungdomskullarna blivit lite mindre, men vi på polisen ska nog ha en del av kakan också.