Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fartkameror på Österleden

Från och med onsdag kan det finnas fartkameror på Österleden i Västerås.

Trafikverket och Rikspolisstyrelsen tar då till ett nytt grepp för att få ned hastigheten på vägarna. Nämligen fartkameror som ska flyttas mellan olika platser.

De 1077 fasta fartkameror som redan finns har fått ner hastigheten på landets vägar och räddar därmed liv. Nu kommer det 13 nya kameror som ska ambulera mellan 39 olika platser utmed fyra stora vägar, bland annat Österleden i Västerås och riksväg 70 mellan Sala och Enköping, med start onsdag den 15 september.

- Överraskningsmomentet är viktigt, det vet alla som kör bil. Men samtidigt är inte syftet att sätta dit folk, utan få ett ändrat beteende, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Försöket med de flyttbara kamerorna ska pågå fram till maj 2011. Förhoppningen är att fortkörningarna ska minska på hela vägsträckorna.

- Vi vill se om vi får samma effekt med lägre hastigheter på vägarna även om vi använder färre kameror, säger Gunnar Malm.

De övriga vägarna är E4 (Kongberget-Bälingsjön) samt riksväg 77 (Knivsta-Husby Långhundra).