Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastfrusen havsörn var skjuten

En död havsörn som hittats fastfrusen på ett lok i Västerås visade sig efter närmare undersökning ha skjutits med flera hagelskott.

Örnen upptäcktes i början av mars då loket skulle inspekteras i lokverkstaden i Västerås efter en älgkrock. Inga skador på grund av älgen påträffades men däremot den fastnaglade örnen.

Havsörnen, som är fridlyst i Sverige, skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala för analys. Där hittades fem hagel i hanfågelns kropp men enligt veterinärerna ska skotten i sig inte ha varit dödande och fågeln, som vägde över sex kilo, ska inte heller ha haft problem att skaffa mat på grund av skotten. Polisen misstänker dock grovt jaktbrott i samband med händelsen. Jaktbrott av den här typen kan enligt polisen ge mellan sex månader och fyra års fängelse.

Det är oklart när och var fågeln sköts och lokföraren kände aldrig av när fågeln kolliderade med tåget och dödades.