Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsjätte satsar på miljötak

Fastighetsjätten Kungsleden lägger solfilm på taket för att kyla sina byggnader.

Nyligen utfördes landets hittills största solfilmsprojekt samtidigt som ett nytt takmaterial lades på Finnslätten. Även montaget av detta takmaterial är landets största.

– Idéerna väcktes för några år sedan och nu är vi precis färdiga med våra första installationer, förklarar Thomas Wallin, förvaltare vid Kungsleden.

Solfilmen, som installerats vid Örjanområdet på Saltängen, är baserad på nanoteknik (sa faktaruta) och det nya takmaterialet som lagts på en av byggnaderna på Finnslätten, har en yta av Olivin, ett mineral som finns i naturen.

Materialen har unika egenskaper, förklarar Thomas Wallin.

– På Örjanområdet hade vi problem med stora glasade partier som bidrog till att temperaturen blev alldeles för hög i lokalerna sommartid. Vi funderade på hur vi skulle kunna kyla inomhusluften, och kom fram till att lösningen med solfilm var den effektivaste.

3M är leverantör av den nya filmen som fästs på glaspartierna. Basreklam i Västerås har svarat för monteringen.

– Solfilmen reducerar värmestrålningseffekten med upp till 60 procent samtidigt som 97 procent av den infraröda strålningen och 99,9 procent av UV-strålningen tas bort.

Miljövinsterna ligger i att Kungsleden inte behöver köpa in, i en jämförelse, dyrare fjärrkyla.

När det gäller taket på en av Finnslättenbyggnaderna har den belgiska produkten Derbigum använts och montaget har utförts av Taktema.

Det ena taket, som i mångt och mycket liknar vanlig takpapp, har egenskaper som reducerar koldioxiden i luften.

– När det regnar ute sker en kemisk process när regnvatten med koldioxid träffar taket, förklarar Thomas Wallin.

– Över takmaterialets livslängd på 30 år, så neutraliserar denna takyta på 4 500 kvadratmeter, 7 500 kilogram koldioxid. Detta motsvarar utsläpp vid 5 300 mils bilkörning.

Kungsleden är Västerås överlägset största ägare och förvaltare av kommersiella fastigheter. Bolaget förfogar över cirka 500 000 kvadratmeter i Västerås, sedan förvärvet 2011 av ABB:s fastigheter från engelska London Regional.

Miljöarbetet har en central roll i verksamheten.

– Vi strävar efter att skriva så kallade ”Gröna hyresavtal”, vilket innebär att vi och hyresgästerna tillsammans försöker skapa en långsiktigt hållbar miljöprofil, säger Thomas Wallin.

Och mer ska det bli framöver:

– Ja, de nya installationerna har slagit väl ut och i våra framtidsplaner ligger att förse flera byggnader med de här lösningarna.

Nanoteknik

Nanoteknik (även kallat ”atomslöjd”) betecknar teknik med en storlek lämpligt mätbar i nanometer (miljarddel). Det kan användas inom elektronik och materialteknik, men även inom kemiska och biologiska tillämpningar.