Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattig på viktminskning – Västeråsföretag stäms

Flera stridslystna franchisetagare var på plats i Västmanlands domstolar när tvistemålet mot viktminskningsföretaget Xtravaganza inleddes på fredagen.

De kom från Göteborg, Norrköping, Karlstad och Stockholm för att stödja sin tidigare kollega, Umeåbon Tomas Andebjörn, som stämt Västeråsföretaget Xtravaganza på 5,6 miljoner kronor.

De anser alla att företaget de har som franchisegivare – eller hade – lurat dem på flera sätt. Genom glädjekalkyler, oskäliga kostnader för träningsmaskiner och orimliga påslag på viktminskningsprodukter.

– Vi är inte ensamma heller. Det ringer andra franchisetagare till mig och är förtvivlade för att de sitter med skulder och får det inte att gå ihop, sade Tomas Andebjörn i en paus.

Han själv gick i konkurs med stora skulder.

Det är bara Tomas Andebjörn som har stämt Xtravaganza, de andra kan inte av juridiska skäl. Hans mål är en uppgörelse som också ger andra franchisetagare bättre villkor.

– Jag är ute efter upprättelse först och främst.

Tomas Andebjörn säger att Xtravaganza växt sig starkt samtidigt som franchisetagarna gått på knäna. 2007–2009 växte företaget med 532 procent. Det, menar han, är ett tydligt bevis för att det inte gått rätt till.

Xtravaganzas vd Mikael Blomquist tillbakavisar anklagelserna med motiveringen att branschorganisationen Svensk Franchises etiska nämnd granskat stämningsansökan och friat företaget på alla punkter.

– Det är tråkigt att det har gått så här långt, men vi ser ändå fram emot att få det här prövat.

Den inledande muntliga förberedelsen i målet i går ledde inte till en förlikning. Det betyder att huvudförhandling väntar. Den startar först nästa år.