Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fattiga och rika - Sverige alltmer segregerat

Annons

Få länder har sett så kraftig koncentration av rikedomar hos de rikaste de senaste 30 åren som Sverige. 40 procent av rikedomarna ägs nu av 1 procent av befolkningen.

2013 års lönestatistik visar att var femte löntagare tjänade mindre än 8 000 kronor i månaden före skatt. 8 procent tjänar över gränsen för att betala statlig skatt. Ändå debatteras det om hur illa ställt det är för oss höginkomsttagare. Min lön är 50 000 kronor i månaden. Jag är ödmjuk och tacksam att jag fått de möjligheterna i livet för att ha det så bra som jag har det. Ledamot i riksdagen tjänar 66 900 kronor i månaden, som grund. Att vara politiker har blivit en karriärväg.

Många höginkomsttagare verkar bittra över att exempelvis sjuka och arbetslösa kan leva på sin ersättning. Som om de själva hade mått bättre om de som redan är utsatta hade varit ännu mer utsatta.

Bidrag och skatt är skällsord. Alla typer av avdrag och skatteplanering däremot är smart och bra?

Och klyftorna växer för varje år. De som har mest tjänar ännu mer på avkastning på förmögenhet plus slopade skatter för högavlönade, jobbskatteavdrag, ränteavdrag, etc.

Vi har blivit ett land där begär går före behov. De som vill ha mer går före de som faktiskt behöver. Med detta som bakgrund är det kanske inte så konstigt att Sverige blir alltmer segregerat? Och då har jag inte ens nämnt alla de som står helt utanför. Utan utbildning. Utan arbete. Utan tillhörighet.

Glad att betala skatt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare