Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fejkat rån inför rätta

Vem planerade det fejkade rånet mot Coop Konsum på Önsta-Gryta den 26 juli? Och vilka var där? Det är frågor som Västmanlands tingsrätt ska försöka besvara.

På fredagen började rättegången mot de fyra unga män och ynglingar – 18-20 år gamla – som åtalats för att ha varit med då 200 000 kronor i kontanter stals i slutet av juli i år.

Den 20-årige man som var anställd i butiken och som släppt in de tre maskerade personer som genomförde det som inledningsvis såg ut som ett rån hävdade att han blivit hotad av de tre medåtalade, men svarade i övrigt endast fåordigt och i vissa fall motvilligt på såväl åklagarens som de övriga försvarsadvokaternas frågor.

De av de övriga åtalade som hann ge sina versioner under fredagens rättegång hade däremot en helt annan version av händelseförloppet.

Den versionen handlade i korthet om att det var den anställde 20-åringen som kommit på ett bra sätt att komma över kassan, som var ovanligt stor i semestertider då man inte tog pengarna till banken så ofta som annars, och att 20-åringen när han ertappats försökt skjuta över hela skulden på andra mer eller mindre oskyldiga personer.

Eftersom de tre som trängde in i butiken var maskerade så menar minst en av de åtalade att han över huvud taget inte var med om det rån han åtalats för – i stället har andra personer varit med, men vilka det var kunde han inte säga av omsorg om sin personliga säkerhet.

Å andra sidan finns det besvärande omständigheter, exempelvis att just den åtalade som sade sig vara oskyldig samma dag som rånet begicks köpte en bil kontant i Stockholm.

Rättegången fortsätter torsdagen den 16 september, samt ytterligare en dag vars datum bestäms senare; förhöret av den tidigare butiksanställde drog ut på tiden.