Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel isolera fånge

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarpt formulerad kritik mot Hällbyanstalten mellan Eskilstuna och Kvicksund, sedan en fånge hållits i avskildhet där.

Annons

Justitieombudsmannen konstaterar att fången placerades i avskildhet, alltså i en cell utan kontakt med övriga fångar, efter ett flyktförsök i slutet av september 2008.

Avskildheten upphörde den 13 februari 2009 – men återupptogs igen den 14 februari fram till dess att fången flyttades till annat fängelse den 9 juni.

Justitieombudsman Cecilia Nordenfelt kritiserar nu Kriminalvården på många punkter.

Dels för att fången först placerades i avskildhet utan att beslutet var motiverat på ett korrekt sätt, dels för att beslutet inte omprövades ordentligt.

Anstalten använde sig av nästan identiska formuleringar till beslutet, och JO menar att anstalten måste ta reda på om fången när beslutet tas är flyktbenägen eller inte - att hålla någon isolerad för att han en gång i tiden var flyktbenägen är fel.

Det var heller inte rätt att hålla fången i avskildhet - i praktiken isolerad - så länge, de lagparagrafer som användes gick heller inte att tillämpa på fångens situation.

JO skriver att omprövningarna som skedde närmast var ”illusoriska”. JO föreslår att personalen utbildas om de regler som gäller.