Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel med råkurr – men inte jämt

Rätt eller fel med hockeyfighter? Här ger ledningen i VIK Hockey sin syn på debatten.
– Spelarna måste få försvara sig, säger sportchefen Niklas Johansson.

VLT:s artikelserie om hockeyvåld fortsätter. I dag redogör VIK Hockeys sportchef Niklas Johansson och klubbchefen Anders Eklund för sina resonemang kring fighterna.

Båda är överens om att VIK inte uppmanar till våld – men de påstår samtidigt att det är en del av sporten.

Är fighter något ni vill bjuda publiken på?

– Nej, det är inget vi planerar för att det ska hända, utan det är sådant som uppstår i matcherna. Det beror helt på situationen. Spelarna måste få försvara sig, säger Niklas Johansson.

Fick Viktor Mårtensson bra eller dåligt betyg av dig efter hans insats mot Rögle och Sean Curry?

– Han fick bra betyg, men då tänker jag inte på fighten utan på hans insats på isen. Han kom in och var aggressiv i skridskoåkningen och vann närkamper i hörnen – precis som vi vill att han ska göra.

Men han spelade inte lång tid av matchen, så fighten bör väl ändå räknas in i slutomdömet?

– Den grejen kom lägligt sett till matchbilden. Curry var på (Peter) Öberg med slag mot bröstet efter hans mål och det sänder inga bra signaler att bara ta emot det. Det är oacceptabelt att bete sig så mot våra spelare och det är viktigt att vi markerar det, speciellt i vår arena.

Är det ett bra exempel för ungdomar att se?

– Det kan jag inte påstå, VIK vill absolut inte slåss för sakens skull, utan det är sådant som händer i stridens hetta – precis som för andra lag.

Så ja eller nej – är hockeyfighter rätt eller fel?

– I dagens hockey är det ett inslag oavsett liga. Spelare ryker ihop ibland, men de blir ju även straffade för det. Så enligt regelverket är det inte tillåtet. Men det utgör ingen större skaderisk när det är två spelare som är med på det. Då är det värre med en sådan tackling som på (Niclas) Lundgren. Det är betydligt värre att köra över folk i ryggen och nacken, det kan ge men för livet. Det är ett mycket större problem om barn och ungdomar lär sig att tacklas på fel sätt, säger Johansson.

VIK:s klubbchef Anders Eklund har svårt att uttrycka sig om hur han ställer sig till fighter inom hockeyn.

– Det är ju inte slagsmålen man gillar med hockey, utan farten och själva spelet. Men det är ju en kamp på isen och då kan det tyvärr bli så att en del tar till nävarna, säger han.

Att det blir råkurr på isen är däremot något som publiken gillar menar Eklund. Men det är en show som VIK inte vill bjuda på mer än nödvändigt.

– Jag tror att fighterna tilltalar det barbariska i oss, men det är ju inte slagsmål hockey handlar om. Sen finns det ju många spelare som blir väldigt uppskattade för sin tuffa spelstil, säger han.

Viktor Mårtensson uppskattades rätt rejält av publiken efter sin holmgång med Rögles Sean Curry. Anders Eklund reserverar sig dock angående VIK-forwardens insats.

– Jag tycker att han gör sin bästa match på länge spelmässigt. Fighten vill jag inte kommentera, men det är klart att han tände laget, säger klubbchefen och fortsätter:

– Våld ska inte glorifieras. Det finns en risk att det sprids bland ungdomarna på läktaren som tar med sig det de sett till sin nästa match med laget. Det är inte bra alls, säger han.