Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel tid att höja politikerarvoden i Västerås

Västerås stads budget går inte ihop. För andra året i rad klarar Västerås stad inte av att hålla budget.

Så illa har det inte sett ut sedan 2001. Det är oroväckande när Sverige går mot sämre tider.

Vi vet att efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur och att då gå med stora underskott är oansvarigt.

Läget är så allvarligt att Västerås stads egna revisorer skriver att resultatet i delårs- rapporten inte är i enlighet med kommunfullmäktiges mål för god ekonomisk hushållning och att styrelsers och nämnders styrning, uppföljning och kontroll över ekonomin behöver stärkas. Detta är underskrivet av alla Västerås stads revisorer representerandes alla partier i kommunfullmäktige.

Det krävs åtgärder. Skollokaler kan inte vara tomma och kosta pengar utan obalanser måste åtgärdas så pengarna går till undervisning och inte tomma lokaler.

Skolor med mycket få elever och som visar på underskott, både vad gäller kvalité och ekonomi, måste läggas ned. Något som vi moderater föreslagit sen många år tillbaka.

Äldre med stort behov av hemtjänst ska erbjudas särskilda boenden eller servicehus, är en annan åtgärd vi moderater föreslagit.

Det krävs som sagt åtgärder och varje sten måste vändas på. Alla investeringar kostar i drift så (S)-styret i Västerås måste våga se över investeringarna och prioritera men samtidigt försöka göra nödvändiga investeringar till en lägre kostnad.

Mest anmärkningsvärt är dock att i detta ekonomiska läge föreslår (S)-styret höjda arvoden till ordförande och vice ordföranden i några av stadens nämnder.

Det är tvärt emot alla principer som vi gemensamt har kommit överens om; att beslut om arvoden ska tas innan valet och innan personer för olika uppdrag är utsedda.

Ingångna avtal ska hållas och kommunfullmäktige ska inte höja tjänstgöringsgraden för olika uppdrag och enskilda personer under innevarande mandatperiod.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel