Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem anhållna för Önstabranden

(Uppdaterad 13.55) Under onsdagen har fem ungdomar i övre tonåren hämtats in till förhör.

Samtliga misstänks för branden som totalförstörde Önstaskolans gymnastiksal den 28 mars. Samtliga anhållna är alla straffmyndiga, alltså 15 år eller äldre. Ännu en ungdom misstänks - han är 14 år gammal.

De hämtades av polisen till förhör under onsdagen. Kammaråklagare Karolin Hellsberg, förundersökningsledare i fallet, beslutade efter förhören att anhålla samtliga på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand. De fem straffmyndiga anhölls i sin frånvaro redan under tisdagskvällen.

Tre av dem är 15 år gamla, två är 16 år gamla. 14-åringen kan inte anhållas då han inte är straffmyndig - han blir i stället föremål för socialtjänstens insatser.

Sannolika skäl är den starkare misstankegraden.

- Senast på lördag måste jag ta ställning till om jag behöver begära någon eller några häktade. Det är extra viktigt att komma ihåg att dessa unga personer fortfarande endast är misstänkta och ännu inte dömda, säger Karolin Hellsberg som också berömmer polisens utredningsarbete som hon i ett uttalande kallar "gediget".

- Fortsatta utredningsarbetet syftar nu till att stärka misstankarna eller att avföra någon från utredningen, säger Lars Jansson, utredningsansvarig vid Västeråspolisen.

Han och åklagare Hellsberg vill vara mycket tydliga med att det är viktigt att inte sätta likhetstecken mellan misstänkt och skyldig:

- Det här är unga människor. Deras namn kan spridas i sociala medier, men de får inte dömas på förhand, säger Lars Jansson.

Det kan mycket väl vara så att en eller flera av dem är helt oskyldiga - de har råkat finnas på fel plats vid fel tillfälle, kanske med "fel" kompisar. Den fortsatta utredningen kan också fria en eller flera av dem helt. Det kan också vara så att en eller flera kanske varit delaktiga, men under annan och lindrigare brottsrubricering.

- Den fortsatta utredningen får visa om samma brottsrubricering är aktuell för samtliga, säger Lars Jansson.

Och viktigast av allt; polisen låser sig inte vid att de här fem som nu anhållits är skyldiga. Förundersökningen är än så länge inne i ett tidigt skede. En eventuell rättegång som fastslår skuld eller oskuld kan dröja månader.

- Vi fortsätter utredningen brett och förutsättningslöst. Vi kommer att hålla fler förhör med fler personer, säger Lars Jansson, som inte vill gå in på hur polisens misstankar fastnade på de fem nu anhållna.

Han vill heller inte berätta om resultat av de tekniska undersökningar som genomförts bidragit till att utredningen nu fått ett genombrott:

- Vi har tidigare gått ut och berättat att branden var anlagd, men vi kan inte gå in på detaljer i det här läget.

Karolin Hellsberg vill inte lämna ytterligare upplysningar:

- Nu går utredningen in i ett ännu mer intensivt skede och någon ytterligare information kan i nuläget inte lämnas.

Rektorn på Önstaskolan, Jens Sjödin West, har tagit del av medias uppgifter att fem ungdomar anhållits.

Hur kommenterar du det?

-Jag har ingen insikt i utredningen, det där är polis och åklagare som leder och det får ha sin gång. Det vi jobbar med är att lösa lokalfrågan så att eleverna kan ha idrott, säger han.