Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem bildar ett nätverk

Ensamföretagare och ingen att bolla med, ingen att dela glädjeämnen och bekymmer och få en kärleksfull knuff av? Så är det inte längre för fem kvinnliga företagare. De bildade sitt eget nätverk, Fabulous five.

Annons

De ”fantastiska” är Lena Nordin-Andersson, Nordininspire Communication AB, Gittan Persson, Tack Presentreklam, Anki Palerby, Lusthuset, Beatrice Berglund Tarby, Tarbys Fabrik och Lena Medin, Gardinbussen.

En efter en kommer de till Beatrices lilla oas, en innergård med ett litet porlande springvatten.

Två av dem sitter redan på kanten av den lilla runda dammen och doppar lustfyllt fötterna i det svala vattnet medan solen steker.

Lena Medin har fått lämna återbud. Det var för mycket att göra.

– Verksamheten kommer alltid först, men det här är också viktigt som tusan, säger Gittan Persson, nestorn i gruppen, som har från bara några till 20 års erfarenhet av företagande och är från 33 till 50 år.

Men nätverket har blivit precis lika viktigt för dem alla.

– Det blir rätt så ensamt hemma i kammaren. Det finns ingen som ser till att man genomför det man föresatt sig, säger Gittan.

Lena Nordin-Andersson är själv både mentor och utbildare.

Men en dag när hennes man, anställd på ett storföretag, skulle iväg på ett strategiskt ledningsgruppsmöte tänkte hon: Varför aldrig jag? Och bestämde sig för att göra något åt det.

Beatrice hade henne som utbildare i marknadsföring. Anki träffade sin mentor Lena genom Almi Företagspartners mentorsprogram.

Anki skulle köra i gång sitt företag helgen efter. Då slängde Lena ur sig att de var några stycken som skulle iväg till hennes stuga i helgen och prata om sitt företagande.

Vill du hänga med, undrade hon.

– Det vara bara att fixa det. Den helgen gav hur mycket som helst, säger Anki.

– Jag frågade helt enkelt några jag träffat som jag kände hade glöden och energin, berättar Lena Nordin-Andersson.

Alla kommer de från olika branscher och har helt olika erfarenheter.

– Det finns ingen konkurrens. Då kan man vara oerhört generös, säger Lena.

Och generösa är de. De har utvecklat ett enormt förtroendekapital och vågar numera diskutera allt som har med företagandet att göra och en hel del annat också.

– Det är nästan magiskt. När vi verkligen behöver stöd, så ställer alla upp, säger Anki. Män har sina nätverk med golf och bastu. Vi kvinnor har inte samma utvecklade kultur.

Det kan bli en hastigt organiserad frukost på ett hotell, som när Beatrice stod inför ett stort val i sitt företagande och bara måste få stöta och blöta.

– Det första året kände jag mig väldigt ensam. Det gör jag inte längre, säger Beatrice Berglund Tarby.

Att det finns ett stort behov har de märkt. Många vill vara med. Men de vårdar det förtroendekapital de byggt upp och säger därför nej samtidigt som de enstämmigt rekommenderar andra att bygga upp ett eget nätverk.

Nätverkarna

Nätverket Fabulous Five bildades i januari 2009.

Syftet är att stötta var­andra i företagandet. Två gånger om året har de en kickoff. Därutöver ses de då och då på ett enkelt och opretentiöst sätt över till ­exempel en frukost.

När de skiljs har var och en alltid ett ”beting” med sig

de har en gemensam dold Facebookgrupp, logotyp och idéer om att utveckla ett samarbete

I nätverket ingår:

Lena Nordin-Andersson Nordinspire Communication AB. Utbildar och föreläser om all sorts kommunikation och arbetar som underkonsult

Beatrice Berglund Tarby: Enskild firma. Tillverkar och säljer handgjorda smycken

i silver med ett personligt budskap i butik och genom visning för grupper

Lena Medin. Enskild firma. Franchiseföretagare till Gardinbussen, säljer via buss och hembesök gardiner och solskydd för hem och kontor

Anki Palerby. Enskild firma Lusthuset i Hallstahammar. Erbjuder tillsammans med andra egenföretagare terapier av olika slag, massage, viktminsknings- och spa-aktiviteter

Gittan Persson. Tack ­Presentreklam AB. Arbetar mot föreningslivet genom att förädla presenter och idrottspriser och med presentreklam för företag