Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem pojkar döms för grov mordbrand

 
Önstabranden
Visa alla artiklar

De fem pojkar som åtalades för att ha anlagt branden i Önstaskolans gymnastiksal dömdes i dag av Västmanlands tingrätt.

Tingsrätten fäller dem för grov mordbrand. De döms till sluten ungdomsvård i mellan ett år och två månader och ett år och sex månader.

Två av pojkarna är i dag 15 år, två är 16 år och en är 17 år.

Västmanlands tingsrätt bedömer att de tillsammans och i samförstånd anlagt branden, på kvällen den 28 mars i år.

- Jag kan konstatera att tingsrätten i allt väsentligt har delat min bedömning när den dömt dessa ungdomar för den här grova mordbranden, säger kammaråklagare Karolin Hellsberg, som drivit målet.

Uppgifterna från pojkarna om vad som hänt, och vem som gjorde vad har gått isär under utredningens gång. Pojkarna har ändrat sina uppgifter, konstateras i domen, emellanåt tydligt påverkade av vad andra uppgivit eller för att tona ner sin egen roll i brottet.

Klart är dock att samtliga befunnit sig i Önstaskolans gymnastiksal när branden startade. De brukade hålla till i gymnastiksalen om kvällarna, olovligen, och denna kväll drog de fram redskap, lekte kurragömma och spelade basket. Sedan ska en av dem tänt på ett ihoprullat nät. Flera av dem ska sedan ha lagt på madrasser så att elden tog sig.

Ytterligare två pojkar, som inte ska ha deltagit, fanns i hallen. En av de två ska tvärtom ha hämtat brandslang för att släcka, men blivit hindrad av en av de dömda pojkarna.

Ingenting i utredningen tyder på att pojkarna planerade att tända eld på gymnastiksalen, eller att de haft uppsåt att bränna ner hela hallen. Däremot, konstateras i domen, har de varit likgiltiga eller till och med uppspelta när de sett elden ta sig.

TV: Flygfilm från den dramatiska branden på Önsta

Ingen av pojkarna ringde 112 efter att elden tagit sig. Däremot kom alla fem tilltalade  tillbaka och tittade på medan släckningsarbetet pågick. En av dem filmade under tiden.

"De upprymda röster man kan höra på den film av branden som (tilltalads namn) då tog utvisar klart att de tilltalade närmast uppskattade den effekt eldanläggandet fick" skriver Västmanlands tingsrätt i domen.

Filmen försökte han lägga upp i sociala medier, men misslyckades.

Flera gånger i domen nämns ett instagramkonto som två av de dömda pojkarna ska ligga bakom. På kontot lade de upp saker som de tyckte var "coola" för att visa upp sig för ungdomar på andra områden som har liknande konton. Sådant som lades upp var "dåliga saker" enligt en av de dömda pojkarna, och syftet var att vara värst.

Kostnaden för att bygga upp hallen kommer att bli minst 25 miljoner kronor. Det har också funnits risk för spridning, och endast lyckosamma omständigheter som gynnsam vindrikting och att hallens väggar föll inåt när den rasade samman, förhindrade att så skedde.

Det har alltså funnits stor risk för spridning, för att människor ska komma till skada och för att fler byggnader skulle skadas.

Läs också: På minuten fem år sedan förra branden

För grov mordbrand ges fängelse i minst sex år, och tingsrätten bedömer att straffvärdet för anläggandet av Önstabranden motsvarar åtta års fängelse. I detta fall tar dock straffmätningen hänsyn till att gärningsmännen är väldigt unga.

Samtliga döms också att betala skadestånd till de två personer som fick sina närliggande bostäder skadade vid branden. Skadeståndet landar på sammanlagt 4700 kronor.

Kostnaden för återuppbyggnaden av gymnastiksalen har inte behandlats i den här utredningen. Det är inte klart än hur mycket den kommer att kosta, och först när det är känt kan frågan om skadestånd för den drivas i ett separat mål.

Artikeln uppdateras.

Läs också: Advokat i Önstamålet: Vi kommer att överklaga