Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feng shui har flyttat in hos Irene

Färger. Irene Ronström målar med gult, rosa och turkos hemma för att skapa balans och harmoni.

Modekreatören serverar oss nybryggt kaffe och tilltugg i ett mycket gult kök.

Visserligen är hon en färgstark person i sig, men hon inreder inte hur som helst med färger i hemmet. Färgerna har valts med omsorg, enligt den kinesiska läran feng shui, som säger att man kan använda sig av naturens krafter vid inredning. Eftersom vi anses påverkas på olika sätt av elementen trä, eld, jord, vatten och metall kan felplacerade möbler och färgval bli energitjuvar.

I hallen, som skrudats i orange för att kännas välkomnande, påminner detaljer om Irenes barndomshem på Gotland. I köket finns också gotländsk keramik. Köket är medvetet gult.

– Gult är bra för matsmältning och konversation, enligt feng shui, säger Irene Ronström.

– Jag är inte slav under läran, men gillar att den är konkret. Det känns självklart att vi påverkas av färger.

Runda former är också favoriter. Köksbord och köksbänk har rundade hörn, köksbänken är i trä. Vattenkranen har en rund form och serveringsbricka och mattor är runda.

– Vassa hörn stressar kropp och själ, runda former ger ett lugn.

Ända sedan familjen Ronström köpte sin sommarstuga i Kärrbo 2003 har de rustat. Väggar har flyttats, dörrar tagits bort och satts dit. I dag bor de här året om.

– Vi byggde igen i köket för att slippa insyn från grannen.

Eftersom vardagsrummet på nedre botten och tv-rummet en trappa upp ligger mitt i huset är väggarna där ljust målade. Färgstarka detaljer piggar upp och gör rummen personliga. Bredvid tv:n på nedre botten förvarar Irene sin ärvda elefantsamling.

– Min resehylla, säger hon med ett skratt.

Diverse grönt förekommer här och var. Bra för den kreativa sidan.

I den gamla tvättstugan har hon inrett ett arbetsrum. Här skapar Irene en egen klädeskollektion. Längst in i rummet drar fondtapeten blickarna till sig.

– Visst får fondväggen rummet att växa? Ljuset ser så äkta ut i den, och får en att mentalt kliva in i tapeten.

En trappa upp ligger sovrum och tv-rum. Tack vare takfönster och andra fönster är rummet väldigt ljust. Runda mattor i organisk ull ljusar upp ytterligare. Barnens sovrum har inretts i rosa och turkost som sägs främja lugn och sömn.

I makarnas sovrum ger en turkos draktapet ett lyft åt rummet där det är lågt i tak.

– Prylar på höjden får snedtaket att lyfta. Jag älskar drakarna på min tapet! skrattar Irene.

Dubbelsängen pryds av ett överkast Irenes mamma virkat. Familjens sex rum och kök, som är fyllda av arvegods och barntavlor, känns framför allt personliga. Överallt finns virkade dukar och kuddar. I köket hänger virkade gula gardiner.

– Förr plockade jag bara fram virkat när mamma skulle hälsa på. Men i dag struntar jag i om det är trendigt eller töntigt med virkat. Jag har allt virkat framme därför att det påminner om mamma.