Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festdags för örebroarna

På onsdag nästa vecka drar Örebrofesten i gång. I år är den gratis. Arrangörerna tror att festen kommer locka mer än 25 000 besökare.

– Först skulle festen vara på Stortorget, men en gul 50-tons kanin dök upp. Så planerna förändrades dagen innan midsommar, säger Pär Thelander på Tältkrögarna. I stället för Stortorget hamnade årets Örebrofest på delar av Järntorget och Storgatan framför Slottet.

– Vi bestämmer inte själva var vi ska vara, det är det många andra som gör. Men nu blev det så i och med konsten, säger Pär Thelander.

Byter namn igenHan berättar att det här blir tredje gången som Örebrofesten byter namn. Tidigare har den hetat Slottsfesten och Stadsfesten.

– Men evenemangets innehåll är detsamma, så folk borde inte bli förvirrade, säger Pär Thelander som nu vill få ett slut på det ständiga namnbytet. Örebrofesten låter snyggt, konstaterar han.

Betalar inget inträdeFörra året fick man betala 100 kronor för att komma in på festen. Det var många örebroare som klagade på det. För att göra festen mer folklig har arrangörerna valt att inträdet ska vara gratis. Pär Thelander, hoppas på att det hela ska gå jämt ut, men kan acceptera att arrangörerna kommer att går back. Det har de gjort i princip varje år. År 2009 gick tältägarna med partners back med 40 000–50 000 kronor. Ett annat år gick budgeten jämt upp.

– Så är det, det räknar vi med. Men vi vill att festen ska vara öppen för alla, säger Pär Thelander.

Målgruppen för Örebrofesten är folk från 20 år och uppåt.

– Men helst ska det vara en blandad kompott.

Efter klockan 19 är det 20–års gräns för att komma in på området. Vid midnatt stänger festen, men efterfesten fortsätter på Frimis.

Traditionella kockduellerÖrebrofesten är i grunden en krögarfest. Som varje år kommer det att vara traditionella kockdueller med politiker från Örebro.

– Vilka politiker det blir får vi reda på innan helgen. Men jag kan avslöja att vissa av dem är riktigt heta potatisar, säger Pär Thelander.

Många artister som uppträder på festen i år kommer från Örebro. Publiken kan bland andra lyssna på sångerskan Ellen Vingren, Hannah Maine, Magnus Pelander, Nicholas Subraian och poppojken Filip Fjäril. Uppträder gör också singer/songwriter–duon Meadows ever Bleeding, samt banden The Tullamore Brothers, Norbert med vänner, Tangerin och Fluru. Örebrofesten håller på tills på lördagen den 6 augusti.