Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festen har börjat på campingen

De första raggarna har kommit till Johannisbergs camping. Först i år var de avspända Uppsalasystrarna Hermodsson samt en grupp norrmän.

– Det här är livet. Jag kommer att fortsätta att komma till Power Meet när jag blir 30, 40 och 50 år, säger Helena Hermodsson med övertygelse i rösten.

Hon och hennes syster Annika lär få vänta i så fall. De är bara 20 respektive 21 år gamla, och de har klara problem med att se raggarsunkiga ut. Är man bara kring 20 så ser man ganska prydlig ut ändå.

När vi möter dem sitter de i en egenhändigt dittransporterad soffa i ett litet partytält. På partytältets ram sitter en skylt som erbjuder ”pattvisning” för 20 eller 25 kronor.

Bredvid dem finns en liten barnpool med kallt vatten, som enbart används till kylning av alla ölburkar. Över barnpoolen sitter för säkerhets skull ett parasoll mot den starka solen. Parasollet är av någon anledning märkt med Svenska kyrkans emblem, men systrarna talar inte om hur de har fått det, utan byter samtalsämne.

– Jättebra väder i år. Vi har varit här i sju år. De sista tre har vi kommit en vecka i förväg. Det är det värt, säger Annika.

Men vad har ni gjort de år då det regnat?

– Inga problem. Vi får så många vänner här att vi alltid kan komma under tak om det behövs, säger Helena.

De kan anses vara veteraner. Raggare blev de redan i 14-årsåldern.

– Det var min kille som fick in mig på raggarlivet. Jag blev förälskad i hans avspända sätt och hans svett. Han var ett riktigt raggarsvin, säger Helena och får ordet ”raggarsvin” att låta som något mycket fint.

Lite längre in i grönskan hittar vi en grupp norrmän. Klockan är 10 på förmiddagen och bara en enda person i sällskapet har kommit upp ur sängen.

– Jag kom upp först, för det är jag som är chaufför, säger Thomas Hallstenrud från Lilleström i Akershus fylke i Norge.

Norrmännen har åkt direkt till Västerås från en annan motorträff, Amcar i Lilleström. Thomas Hallstenrud ser ganska vaken ut, men framför honom ligger kamraten Mårten Bunås och sover på gräset i solskenet.

– Jo, Mårten är lite trött, säger Alexander Andreasen, en yrvaken tredje man som just öppnar dörren till husvagnen och kliver ut.

Alexander Andreasen är Power Meet-veteran, men förr brukade han ha ett mindre naturnära boende i Västerås.

– De första åren brukade jag sova på Stadshotellet. Men nu drar jag mer åt campinglivet.

Vad är viktigast att ha med sig till Power Meet?

– Reservdelar till bilen. Förra året blåste vi ut motorn redan andra dagen. Och där stod vi ... Reservdelar till gamla bilar finns inte på varje bensinstation.

Är det något annat man behöver köpa i förväg?

– Nej! Öl kan vi köpa här i Sverige.