Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiasko för profilskolor

Stök. Oro. Stulna datorer. Sjukskrivna lärare. Klassrum utan möbler. Försämrade resultat. Elevflykt. Införandet av tre profilskolor höst-terminen 2010 blev ett fiasko.

Svidande kritik framförs i en revisionsrapport som lämnats till kommunstyrelsen. Tiden var för knapp och styrningen var för dålig, konstaterar revisorerna och räknar upp en lång rad problem för Skiljeboskolan, Bäckbyskolan och Kristiansborgsskolan.

Inte mycket gjordes dock rätt, av revisionsrapporten att döma.

I de nya skolorna skulle eleverna få datorer och arbeta ämnesövergripande.

Alla intervjuade tycker att mycket gått fel i genomförandet. Roller och ansvar var inte klara. Allt startade för sent.

Bäckbyskolan lanserades som Nya Bäckbyskolan hösten 2009. Samma termin beslöts att den skulle bli profilskola. De 22 lärare som fanns på skolan fick söka om sina tjänster. 14 fick vara kvar.

Första året följdes ett traditionellt schema. Skolan har haft stora problem med trasiga och försvunna datorer.

Bäckbyskolan skulle vända en negativ trend, men måluppfyllelsen 2011 var den lägsta på tre år. Elevantalet har minskat med 132 elever eller 31 procent sedan 2009.

Skiljeboskolan valde att inte ha ett traditionellt schema. Undervisningen skulle vara ”schemalös och timplanelös”. Lärarna planerade undervisningen från dag till dag. Eleverna fick veta samma dag var de skulle vara och vad de skulle göra.

Föräldrar i årskurs nio krävde schemalagd undervisning. Senare infördes det i hela skolan. Enligt rektorn innebar det ämnesintegrerade arbetssättet stora risker att eleverna inte fick fullgod undervisning.

När profilskolan började saknades möbler i klassrum och korridorer. Elever blev oroliga, det skedde flera incidenter med slagsmål och skadegörelse. Skolan fick stora problem med stulna datorer. 18 datorer försvann under jullovet 2010–2011.

Slutsatsen är att införandet av profilskolor inte gjordes på rätt sätt. Resultaten har försämrats på flera punkter. Skiljebo och Bäckby tappar elever.

– Det krävs aktiva åtgärder för att öka skolornas attraktivitet, konstaterar revisorerna.