Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick asylavslag för sent – advokat varnas

Den avsylsökande fick reda på avslaget först efter att tiden för överklagande var över. Nu varnas en advokat i Västerås av diciplinnämnden.

Advokaten i Västerås meddelade sin klient om migrationsdomstolens avslag i hans asylärende först efter att överklagandetiden löpt ut.

I januari 2017 anmälde klienten advokaten till Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd. Mannen skriver i sin anmälan att missen lett till att han inte fått chans att överklaga beslutet och därmed riskerar att utvisas.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Advokaten åkte till häktet för att träffa 20-åringen – som inte var där: "Så här får det inte gå till"

Enligt migrationsdomstolen fick advokaten del av domstolens beslut den 28 oktober 2016. Den 11 november skulle hon senast meddelat mannen eftersom domen vann laga kraft den 3 december. Mannen fick enligt anmälan reda på beslutet först den 14 december när han genom ombud sökte advokaten.

Advokaten har förklarat att den sena delgivningen berott på sitt "sviktande hälsotillstånd" och hävdat att möjligheten till prövningstillstånd ändå var "synnerligen begränsad" vid tillfället.

Diciplinnämnden beslutar att varna advokaten.

■ ■ För mer nyheter om Västerås, klicka här

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här