Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick ingen ambulans – dog vid vägkanten

UPPDATERAD. En man från Salatrakten fick ingen ambulans trots samtal till SOS Alarm. Han tog sjukresetaxi till akuten i Västerås men dog efter vägen. Enligt chefläkaren vid larmcentralen hade de anhöriga uppmanats att ringa tillbaka om mannen blev sämre, något de inte gjorde.

Sveriges Radio P4 Västmanland redogör under måndagen för fallet i en granskning av hur Sjukvårdens larmcentral avgör vilka patienter som behöver ambulans.

Taxiresan mot Västerås får ett tragiskt slut – mannen slutar andas och taxichauffören ringer SOS Alarm samtidigt som chauffören utför hjärt-lungräddning.

Men allt är förgäves; när ambulansen når fram kan ambulanspersonalen bara konstatera att mannen är död.

Chefläkaren vid Sjukvårdens larmcentral i region Västmanland, Erland Östberg, uttalar sig för P4 Västmanland . Han säger att han förstår att man kan ställa sig frågande till den bedömning som gjorts.

Till VLT säger Erland Östberg att det första samtalet till sjukvårdens larmcentral kom före klockan 12.

– Därefter sker ingen kontakt förrän efter klockan 16 på eftermiddagen när sjukresetaxins chaufför ringer. Vad som har hänt däremellan vet inte vi.

Vid det första samtalet till larmcentralen säger han att bedömningen var att det inte behövdes en ambulans.Något som han håller fast vid var ett riktigt beslut.

– Självklart är det en tragisk händelse, men det var en korrekt bedömning utifrån den information vi hade vid det första samtalet. Vi hänvisade även de anhöriga till sjukvårdsrådgivningen 1177 eftersom vi ansåg att de behövde mer råd om vården. Men jag har ingen kännedom om de tog kontakt med sjukvårdsrådgivningen eller inte.

När de nekades ambulans kan man av svaret från larmoperatören misstänka att de inte tyckte att det var någon idé att ringa igen?

– Vi har som rutin att uppmana alla att ringa tillbaka om tillståndet förvärras, det är sällan operatörerna glömmer det.

Hur var det vid det här aktuella tillfället?

– Det sista som sägs är att larmoperatören säger till dem att återkomma om patientens tillstånd försämras. Men de återkommer inte till larmcentralen.

Hur lång tid tog det från samtalet från taxichauffören tills ambulansen var framme?

– Jag vet inte exakt tid, men det var uppenbart en akutsituation så ambulansen var på väg innan chauffören hade lagt på luren.

Har det hänt något liknande tidigare, att personerdött i en taxi efter att ha nekats ambulans?

– Jag har varit chef i drygt ett år, och under den tiden finns det inte något som liknar det här ärendet. Sedan är det alltid så att människor kan dö plötsligt, i oväntade situationer som man inte hade kunnat förutse.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel påstods felaktigt att flera samtal inledningsvis ringts till SOS Alarm . Det är fel; endast två samtal inkom som rörde mannen; det första där ambulans nekades och därefter nästa från taxin.