Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick medicin trots allergi – kan ha skadat levern

En kvinna fick sulfapreparat inför en operation vid Västmanlands sjukhus, trots att kvinnan är allergisk mot det antibiotiska preparatet. Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg att kvinnan sannolikt drabbats av en vårdskada.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att kvinnan ådrog sig leverpåverkan då en läkare ordinerade ett sulfapreparat inför operationen. IVO anser att läkaren inte givit "en sakkunnig och omsorgsfull vård som överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet".

Vid ett tidigare besök framgick det att kvinnan var allergisk mot sulfa, läkaren angav till IVO att ordinationen sannolikt berodde på ett förbiseende eller den mänskliga faktorn.

Men IVO konstaterar också att två sjuksköterskor varit involverade i behandlingen av patienten och att ingen av dem har observerat varningstexten i journalen om att patienten var överkänslig för sulfa. IVO finner att det tyder på "bristande rutiner vid läkemedelshantering, eller att rutinerna inte är kända, något som vårdgivaren behöver följa upp".

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att Region Västmanland utrett händelesn och vidtagit åtgärder för att förhindra att en liknande händelse inträffar igen.