Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fika med flyg och fallskärmar i förgrund

Vid Johannisbergs flygfält har kaféet öppet för allmänheten i sommar. Veronika Callin sköter hela ruljansen.

Motorflygplan brummar in och susar upp. Fallskärmshoppare med röda, blå och gula fallskärmar skär genom luften. All denna action går att betrakta från flygklubbens kafé medan man avnjuter en av Veronika Callins köttbullsmackor med hembakt bröd.

I förra veckan hände extra mycket när Solsidan hälsade på Veronika Callin i den enkla kaffestugan med ljusblå färg på ytterdörren. Fallskärms-SM ägde rum under veckan och vid elvatiden höll formationshopparna i gång. De kom från himlen i pilsnabba klungor och landade en och en på flygfältet.

– En i laget filmar och sedan bedömer domaren filmen, upplyste västeråsaren Rune Jonsson, som satt vid ett av borden utomhus och följde hopparna med sin kikare. Han har hoppat mycket själv och tycker att det är roligt att se dem.

Han blev glad över att upptäcka sommarkaféet vid flygfältet och satsade på kaffe och en kanelgömma.

Föreståndaren Veronika Callin bakar allt bröd själv och varje dag någon kaka. Dessutom gör hon salladen till pajerna. Själva pajerna däremot är ”äkta Felix” som hon skämtsamt brukar svara om någon av kunderna undrar.

– Vi har låga priser, men klubben ska kunna få in ett mindre överskott, säger Veronika Callin, som är anställd av Västerås Flygklubb.

För Veronika, som läser industriell ekonomi på Mälardalens högskola, är det perfekt att ha ett sommar-jobb där hon får praktisk erfarenhet av både marknadsföring och företagsledning.

– Det blir som att driva ett litet företag, säger hon och skrattar.

Sommarkaféet öppnade den 1 juli. Hon fick genast fullt upp.

– Bland det första jag gjorde var att åka och handla. Jag kom tillbaka med hela bilen full med saker.

Från lunchtid och fram till klockan fyra är det rusning i kaféet. Men hon tar det med ro, berättar hon, och pratar mycket med kunderna.

Det är maten som tar cirka tio till femton minuter. Fika kan man få direkt. Kunderna är förstående till att det bildas kö när det bara är hon som står vid disken. De flesta gäster kommer i grupp och många kunder ska ha maten samtidigt.

Två nöjda fikagäster den här dagen var Gudrun och Ingemar Tällström från Västerås.

– Vi är här och njuter av naturen och de härliga färgerna på fallskärmarna, säger Gudrun Tällström och ler stort.

– Kaféet var en trevlig överraskning! Folk som hälsar och pratar. Gott bröd. Mycket trevligt, säger hon.

Det var ett tag sedan flygklubben drev ett kafé på Johannisberg. Veronika Callin har hört talas om att det fanns ett fik här för tio till femton år sedan, drivet av en legendarisk Gudrun (dock ej ovan nämnda Gudrun Tällström) som ska ha bakat fantastiskt fikabröd, enligt vad Veronika fått veta.

Det har passerat så många gäster genom kaféet att hon även hunnit bilda sig en uppfattning om hur olika kundgrupper fungerar. För det finns verkligen olika grupper, anser hon. Det är inte en fördom att vissa grupper föredrar vissa saker.

– Dels har du småknattarna. De vill ha glass och festis. Äldre par köper kaffe med fikabröd. Gärna lite mer avancerat fikabröd som kanelgömmor.

– Sologästerna är oftast före detta stridspiloter som gillar köttbullsmackan.

Nämnda köttbullsmacka är Veronikas specialitet. Hon bakar baguetter som hon delar på mitten och fyller med sallad, rödbetssallad och köttbullar. Köttbullsmackan kostar 30 kronor och har blivit en storsäljare.

I början kom bara klubbmedlemmar och en del fallskärmshoppare till sommarkaféet. Nu har allmänheten börjat hitta ut hit. Man parkerar på den större parkeringen vid flygfältet och där finns en skylt med texten Sommarcafé och Västerås Flygklubbs logga. Kaféet ligger mittemot hangaren där flygklubben förvarar sina motorflygplan. Bredvid kaféet finns ett garage där det på torsdagen också stod ett motorflygplan som ett par personer mekade med.

Veronika Callins pojkvän är pilot, vilket delvis bidrog till att hon hoppade på sommarjobbet på Johannisberg. Hon har blivit intresserad av flyg. I framtiden när hon har avslutat sina studier vill hon ta ett flygcertifikat.

Kaféet är öppet för alla till och med den 14 augusti då Veronika Callin slutar. Öppettiderna i augusti är 11 till 15 onsdag till söndag.