Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmpremiären närmar sig

Brett, brant och med en ljudanläggning som kan skaka om biobesökaren. Till påsk öppnar nya Filmstaden i moderna salonger.

Ingen vill stirra in i nacken på biobesökaren framför. Ingen vill att filmduken är så liten att hemmabion ger större upplevelse. Och när filmovädret mullrar – då är det bra om det hörs och känns.

VLT får en rundvandring i det halvfärdiga nya biopalatset på Smedjegatan. Vår nuvarande Filmstads klena standard blir tydlig.

Johan Swensson, ekonomichef hos fastighetsägaren Aros-eken, och Johan Sundkvist på Aros Bygg och förvaltning visar runt i lokaler som nu känns som ett gipsskivepalats men på skärtorsdagen öppnar som landets första helt digitala filmstad.

– Vi ligger i fas med tidsplanen, säger Johan Sundkvist.

Det är ett avancerat bygge. Hela det nybyggda huset står fritt från grannhus för att inget filmljud ska störa. Dess-utom är varje salong byggd fristående med tjock isolering för att inte Arnold Schwar-zenegger ska överrösta Meryl Streep.

Vi går in i den största biosalongen. Den är, precis som de andra salongerna, bredare och brantare än i nuvarande Filmstaden. Där den stora filmduken –15 gånger 7 meter – ska upp syns utsågade hål för högtalare. De är stora som dörrhål.

Aroseken gör om hela kvarteret. En nyhet är att restaurangkedjan Texas longhorn och smörgåskedjan Subway öppnar intill Filmstaden.

Åtta salonger

Nya Filmstaden får åtta salonger.

Den största har 238 platser.

Salongerna byggs efter den princip som regissören George Lucas utvecklat under namnet THX, det ger bättre bild och ljud.