Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finländsk sisu i VIK: ”Jag har stora mål”

VIK Hockey har inte haft någon finländare i laget sedan säsongen 1997/98. Men nu ska Juha Kiilholma tillföra Gulsvart lite sisu. – Jag hoppas att jag kan spela så bra att det kan bli fler finländare i laget, säger den 28-årige centern.

Under elitserietiden var det ett tag finländsk stämpel på VIK, men efter omstarten 2000 har de blåvita lirarna endast lyst med sin frånvaro i Västerås.

– Man undrar ju om vi finländare har gjort något fel här ... nästan varje lag har ju någon finländare.

Nu är det upp till Kiilholma att visa sisu i den gulsvarta tröjan.

Hur skulle du beskriva en typisk finländsk hockeyspelare?

– Han är en hårt arbetande spelare som tar för sig på rinken.

Att Juha Kiilholma tar för sig har han redan bevisat under försäsongen.

Han nätade i sin första träningsmatch och visade heta känslor mot Bofors IK senast.

– Ja, jag fick ju en knätackling (av BIK:s Mikael Lidhammar). De spelade fult samtidigt som vi spelade dåligt, så jag tände till.

Både Kiilholma och Lidhammar åkte på matchstraff efter sin privata uppgörelse på isen.

– Vi hann ju knappt börja förrän domaren kom emellan och räddade deras kille.

Har du ett ont öga till Bofors nu?

– Nä, sådant får Viktor Mårtensson ta hand om, själv ska jag försöka att göra mål.

Lita på att det kommer att vara känslor på isen den 15 september då VIK möter just Bofors i den allsvenska premiären i ABB Arena.

– Klart att det blir tändning i laget. Det blir det alltid när serien börjar, men den förra träningsmatchen är glömd, säger Juha Kiilholma.

Han anser att han har kommit in bra i laget, även om tajmingen med lagkamraterna ännu inte är 100-procentig.

Har det att göra med VIK:s nya spelsystem?

– Nja, det är ju lite annorlunda än vad jag är van vid. I Finland spelar man lite rakare medan här håller man lite mer i pucken, säger den SM-liigameriterade anfallaren.

Vad har du för förväntningar på dig själv?

– Jag har stora mål. Jag vill spela bra i en ledande roll och agera föredöme på isen. Eftersom jag är en av de äldre spelarna i laget måste jag spela bra varje kväll.

Dina förväntningar på laget?

– Jag har inte hört att vi pratat om något mål ännu, men minimikravet är väl att nå playoff. Klart att vi vill fortsätta att lira efter grundserien. Kvalserien finns i sikte.

Kiilholma har redan känt på allsvenskan. Han spelade tio matcher för IFK Arboga säsongen 2006/07 och då var han faktiskt med och sänkte VIK.

– Ja, jag minns att jag gjorde mål i den matchen.

Vad fick du för känsla av VIK då?

– Det var ju inte så att jag direkt funderade på det, men jag tänkte ändå att VIK verkar vara ett bra lag att spela i om man återvänder till allsvenskan. VIK och Västerås verkar vara ett av de bästa ställena att spela allsvenskt på.

Vad säger du om VIK:s tränarduo – Mats Waltin och Bert Robertsson?

– De verkar bra och de har rutin.

Är det som alla säger att de kör riktigt hårt med laget?

– Visst har vi kört hårt på is, men jag är van vid det från alla ställen jag spelat på tidigare, säger Juha Kiilholma – liraren som ska tillföra VIK lite sisu.