Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det någon som tror på Nordeas Björn Wahlroos?

Nordea har sitt ursprung i statliga PK-banken, Post & Kreditbanken, i folkhumorn Puss & Krambanken, en folkbank som alla i Sverige under den tiden hade någon form av kontakt med. Två gånger efter våghalsiga spekulationsaffärer har de svenska skattebetalarna tvingats rycka in och rätta till Nordeas balansräkning. De, så att säga, räddade bankens liv.

Ordbytet mellan ordförande finländaren Björn Wahlroos och finansminister Magdalena Andersson påminner mig om när min dotter i yngre tonåren ville vara ute till kl 03.00 en lördagsnatt. "Du ska senast vara hemma kl 01.00", tyckte jag bestämt. "Då flyttar jag hemifrån", sa hon.

Nordea borde naturligtvis vara skattebetalarna i Sverige ett stort tack skyldig. Det förstår tydligen inte Björn Wahlroos. Det hade han inte en aaaning om, som Hans Alfredson kanske hade uttryckt det.

Man får hoppas att han snarast tänker om och försöker rädda vad som räddas kan. Annars riskerar han att bli ihågkommen som den som mer eller mindre kvaddade Nordeas rörelse i Sverige.

Storbankernas vinst för 2017 kommer att överstiga etthundratusen miljoner, 100 000 000 000 kronor, som det syns. Det är mer än en fjärdedel av alla offentliga utgifter för hälso- och sjukvård i landet och mer än två gånger försvarsbudgeten.

Finns det någon som tror på Björn Wahlroos, när han tycks mena att Nordea har svårigheter med att betala en något förhöjd resolutionsavgift?

Några funderingar från en gammal bankarbetare, bland annat i Nordea under 25 år.

Benny Wahlquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare