Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsnickeri i familjen

Lådor med skruvar, penslar och sandpapper samsas med högteknologiska lösningar för utskärning och ritningar av möbler och inredning. Det är en viss skillnad från när Sven Olofgörs startade Västerås Möbelhantverk på 1970-talet.

Då tillverkades mest vännen Carl Malmstens, möbler. I dag jobbar Svens son Henrik i huset och skapar främst inredningar till länets kyrkor men även möbler till privatpersoner.

Ett imponerande 20 år gammalt Malmstensskåp står i ett av de många rummet och påminner om ett genuint hantverk som få tyvärr är villiga att lägga pengar på i dag.

Just nu håller Henrik på med ett altare till en sakristia och ett leksaksskåp till Västerås stift och hans syster Suzanne hjälper till. Hennes son Erik, som pluggar industriell design, jobbar med ett datorbord han ska ställa ut på Möbelmässan i Älvsjö om några veckor.

– Jag har träflisor i blodet helt enkelt, säger Erik och skrattar.

I familjeföretaget jobbar även snickarna Peter Tillman och Rune Löwing. De har varit här sedan 1989 respektive 1979.

Henrik läste litteraturvetenskap och ekonomi på högskolan innan han tog sig an sin pappas hobby på heltid.

– Här får jag arbeta både praktiskt och teoretiskt. Det finns en klar förening av de två som inte finns inom den akademiska världen, där praktik och teori ofta är långt ifrån varandra. Jag kan ha en tanke i bilen på väg till jobbet och sedan direkt prova och se om den fungerar eller inte. Det finns rätt och fel, berättar Henrik.

Han tycker om att experimentera med nya idéer och var först i Europa med att prova på parametrisk design, även kallat demokratiskt byggande i USA. Det började med att Socialdemokraterna, under förra valkampanjen, ville ha ett alternativ till valstugorna, ett mer öppet sätt att ta emot folk. Henrik skapade ”valtrappan” i samarbete med MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA och ett team designelever vid Högskolan på Gotland.

MIT jobbar med ett koncept som innebär att produkten, i detta fall, valtrappan, levereras i ett platt paket och kan resas på plats enbart genom att använda gummiklubbor. På så sätt kan den levereras miljömässigt och vem som helst kan resa till exempel ett hus utan kunskap. Henrik visar oss en hundkoja byggd på detta sätt, bankar ordentligt på den och visar hur stabil den är.

Just nu är konceptet fortfarande i ett utvecklingsstadium men Henrik gissar att produkterna kommer att vara vanliga på marknaden om cirka 15 år.

– Det är som Ikea fast utan skruvar. Man följer helt enkelt instruktionerna och slår ihop bitarna med gummiklubban. Det är perfekt för biståndsprojekt. Efter orkanen Katrina i New Orleans byggde MIT sådana koncepthus till dem som blivit hemlösa.