Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finurligt och lekfullt i Viggos värld

På andra våning i den stora gula villan på Bomansgatan bor Viggo, 1,5 år. Med loppisfynd, egendesignade möbler och finurliga detaljer har mamma Maria Vång inrett ett barnrum som väcker upptäckarlusten.

Att inredning inte bara är en hobby för Maria Vång märks redan innan vi kommit in i Viggos rum. I huset på Kristiansborg är rummen smart och personligt inredda. Ingenting ser ut att ha lämnats åt slumpen, och barnrummet är inget undantag.

Det första man möts av när man kliver över tröskeln till Viggos krypin är ett ovanligt möblemang i ljust trä. Bordet och stolarna, utrustade med färgglada kulor och klossar, är Marias examensarbete från Konstfack.

Ben och ryggar är gängade så att alla delar går att röra. Kuberna går att skruva upp och ner, bordsskivan kan höjas eller sänkas och kloten enkelt flyttas runt.

– Barnmöbler är inte alltid anpassade för barn. I stället är de många gånger replikor av designklassiker, säger Maria och förklarar:

– Jag ville göra pedagogiska möbler för barn som kan utveckla deras logik och motorik.

Det märks att Viggo, som Maria beskriver som en klätterapa och upptäckare, uppskattar de lekfulla möblerna. De brukar dessutom vara det första som lekkompisar går fram till när de kommer på besök.

Maria ligger också bakom ett gäng andra detaljer i Viggos rum. Ovanför sängen hänger en hemmagjord mobil i papper och i taket svävar hemsydda vimplar.

I hyllan står en grön växt som fått ögon och gul mustasch och på taklampans sladd har Maria trätt kulor i trä. Det finns mycket att upptäcka, även för lite äldre barn.

Maria får mycket av sin inspiration från jobbet som inredningsarkitekt, från tidningar och Instagram. Får hon en idé så testar hon, saknas något så löser hon det.

– Jag märker till exempel nu när Viggo blivit äldre att vi saknar förvaring. Och når han plötsligt något ömtåligt i hyllan så flyttar jag upp det ett snäpp, säger Maria.

När huset köptes 2013 gjordes alla ytor om. Golv, väggar och snickerier uppdaterades och det som skulle bli Viggos rum gick först i vitt. Fondtapeten med ugglor kom upp när han låg i magen. Därefter har rummet fått ett hyllsystem, posters och prylar i matchande glada färger. Även leksakerna har blivit en del av inredningen.

– Jag försöker hålla mig till träleksaker. De håller länge och är bättre för miljön än plast. Jag har köpt grejer på loppis och så har han ärvt en del av mina saker.

Är man inte ens två år fyllda är inflytandet över inredningen begränsat. Än så länge är det mamma som bestämmer det mesta. Har Maria fastnat för robotar och dinosaurier så blir det robotar och dinosaurier i Viggos rum. Det är tydligt att lusten och lekfullheten ofta får styra valet av inredning.

– Det är ju ett barn som bor här, då tycker jag att det får vara lite galet.