Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän laddade för dunderhelg

Nyårsafton innebär sällan ett lugnt arbetspass för de brandmän som har jour det dygnet. Statistik visar att bränder orsakade av fyrverkeripjäser inte minskat med åren.

Annons
I beredskap. Bränderna ökar vid nyår, och med många trafikanter i rörelse händer det ofta även trafikolyckor under nyårsdygnet, särskilt om väglaget är besvärligt. När brandingenjör Fredrik Eriksson och brandförman Per Larsen och deras kollegor är i tjänst är de beredda på att det kanske inte finns tid för den gemensamma nyårsmiddagen de planerat för på stationen. Foto: Margareta Andersson

– Det är en otroligt stor ökning av bränder under nyårsdygnet, Det händer sällan att vi åker ut på färre än sju bränder då. Under förra årets helg var det nio brandlarm bara under två timmar, uteslutande bränder som orsakats av fyrverkeripjäser, säger Per Larsen, brandförman på Mälardalens brand- och räddningsförbund i Västerås, (i folkmun oftare benämnt brandkåren).

Missriktade raketer har till och med slagit in i väggen mitt ibland dem när de varit fullt upptagna med att släcka en eldsvåda.

Förutom larm om bränder åker de även ut på alla trafikolyckor i trakten, nyårsnatten är en av årets mest arbetskrävande. De som arbetar inom räddningstjänsten, som Per Larsen och Fredrik Eriksson, har erfarenhet av att raketskjutandet har ökat och att det inte enbart smäller under själva nyårsafton.

– Det börjar skjutas redan i mitten av december och fortsätter sedan fram till mitten av januari, säger Fredrik Eriksson.

Båda är överens om att det är både vackert och roligt att titta på fyrverkerier, om de av-fyras på ett förnuftigt sätt.

Fredrik, som har hund, lider som de flesta hundägare med djuren som blir skrämda av smällarna.

– Helst skulle jag fira nyår långt ute i skogen, säger han med ett leende.

Arbetsschemat på brandstationen rullar på utan att hänsyn till röda dagar, nyårsafton eller inte spelar därför mindre roll, den som ”råkar” ha nattjänst på schemat just den veckodagen då en sådan helg inträffar, går på sitt pass halv åtta på morgonen och lämnar det 24 timmar senare.

Gör ni det lite extra trevligt för er på nyårsaftonen?

– Vi är sju, varav två är befäl, som är i tjänst den kvällen och vi har ambitionen att sätta oss ner i matsalen och äta middag tillsammans vid åttatiden på kvällen. Julafton och nyårs-afton är de enda tillfällen vi i alla fall har ambitionen att äta samtidigt. Arbetsgivaren bjuder de som arbetar på maten då, säger Fredrik Eriksson.

– Det är bra sammanhållning på stationen, alla här är lika viktiga. I utryckningsstyrkan ska alla kunna göra allt, även om vissa har specialkompetenser, I Västerås finns två brandstationer, som även servar Hallstahammar och Surahammars kommuner när det behövs. Förutom stationen på Vallbyleden finns även en på Branthovda, säger han.

Känns det surt att behöva arbeta under de stora helgerna utan familj och vänner som firar på annat håll?

– Nej, våra nära och kära känner ju till hur vårt arbete fungerar och man anpassar sig till det. Man kan ju också fira tillsammans några dagar innan ett arbetspass som inträffar under stora helger, säger Fredrik Eriksson.

Annons