Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärrvärmen blir dyrare

Priset på fjärrvärme i Västerås höjs med åtta procent från årsskiftet. Det beslutade Mälarenergis styrelse vid ett sammanträde på torsdagen.

Höjningen innebär en ökad kostnad för en lägenhet på 70 kvadratmeter med omkring 50 kronor per månad. För en genomsnittlig villa innebär ökningen en ytterligare utgift på 100 kronor per månad för villaägaren.

Mälarenergi motiverar höjningen bland annat med att de två senaste kalla vintrarna har inneburit ökade påfrestningar på anläggningarna, främst distributionsnätet, vilket inneburit ökade kostnader för underhåll och återinvesteringar.

Även ökade kapitalkostnader i kombination med minskade intäkter från elcertifikat gör en höjning nödvändig, anser Mälarenergi.

- Mälarenergi har redan idag bland Sveriges lägsta fjärrvärmepriser och vi vill skapa förutsättningar för att vi även i framtiden ska kunna hålla en rimlig prisnivå säger Kenneth Jönsson, Vd Mälarenergi AB i en kommentar till styrelsens beslut.

- Styrelsens samlade bedömning är att det krävs en prishöjning på 8 % för att ge Mälarenergi utrymme att hantera de ökade kostnaderna som står för dörren, framhåller Åke Hillman, Mälarenergis styrelseordförande.