Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen en miljöbov

Mälarenergi marknadsför sin fjärrvärme som miljövänlig. Men i själva verket är fjärrvärmeverket en stor miljöbov, enligt en ny undersökning.

Annons

Koldioxidutsläppen är 100 gånger så stora per kilowattimme som från miljömärkt fjärrvärme.

Det är branschorganisationen Fastighetsägarna som jämfört utsläppen från tio fjärrvärmeverk i Mellansverige. Mälarenergi, som ägs av Västerås stad, hamnar i topp när det gäller koldioxidutsläpp, med 226 gram koldioxid per kilowattimme. Det är hundra gånger mer än Falu vatten och energi som var det mest klimatvänliga fjärrvärmeverket i mätningen.

– Det var överraskande för oss att det skiljde så pass mycket som hundra gånger mellan den med högst utsläpp och den med lägst, säger Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna.

På sin hemsida skriver Mälarenergi att deras fjärrvärme är både ”miljövänlig” och ”energismart”. Men i själva verket ligger utsläppen från verket inte långt ifrån de utsläpp man får av att elda med olja.

– Om man tittar på oljeeldning så ger det runt 300 gram per kilowattimme, säger Andreas Sjöberg.

Det som gör att det skiljer så pass mycket mellan Mälarenergi, 226 gram, och Falu vatten och energi, 2,3 gram, är bränslet. Falu vatten och energi använder nästan enbart biobränsle och verket uppfyller Naturskyddsföreningens krav för Bra miljöval. Mälarenergi däremot använder ungefär hälften biobränslen och hälften olja och torv, alltså fossila bränslen.

Enligt Christer Malm (FP), ordförande i Mälarenergis styrelse, beror de höga utsläppen på att verket är gammalt och byggt för fossila bränslen, men att en förnyelseprocess är inledd.

– Avsikten är att en av de koleldade pannorna ska bytas ut till 2013, säger han.

När verket skaffade en ny panna år 2000 så valde man att bygga en för biobränsle. Men att ta nästa steg i miljöomställningen och helt fasa ut de fossila bränslena har tagit tid på grund av tillståndsansökning och upphandling. Verket är det största i Sverige vilket gör det dyrt.

– Ett sånt här projekt går på ett par miljarder, och det handlar om ett långt förberedelsearbete, säger Christer Malm.

Men är det korrekt att marknadsföra er fjärrvärme som miljövänlig?

– Jag kan inte svara på det, eftersom jag inte sett den här genomgången.

Men Helene Dömstedt, miljösamordnare på Mälarenergi, anser att det är korrekt.

– Vi är absolut miljövänliga. Det handlar även om att utnyttja bränslen så mycket det går.

Helene Dömstedt anser också att verket får oförtjänt höga värden på grund av att torv klassas som ett fossilt bränsle.

– Det finns en opinion för att torv inte ska klassas som fossilt bränsle, utan som ett långsamt förnybart bränsle.

Torv skulle alltså enligt Helene Dömstedt ligga någonstans mittemellan olja och biobränsle, något som har debatterats i Sverige länge. Men Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna håller inte med.

Annons