Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärrvärmen kostar på

Mälarenergi marknadsför sin fjärrvärme som miljövänlig och ”energismart”. Sanningen är att kraftvärmeverket i Västerås släpper ut tre gånger så mycket koldioxid som riksgenomsnittet.

Västerås kraftvärmeverk är störst i Sverige. Det släpper även ut mest koldioxid i förhållande till energiproduktionen – under 2010 låg utsläppen på 220 gram per kilo-wattimme, vilket inte är långt ifrån hur mycket man hade släppt ut om man enbart eldat med olja. Det visar en genomgång som Fastighetsägarna har gjort. Utsläppen är ungefär tre gånger så stora som genomsnittet i landet, som ligger på 75 gram per kilo-wattimme.

– Att kalla sig för en klimatvänlig leverantör är väl lite missvisande med de utsläppen, säger Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna.

Mälarenergis VD Kenneth Jönsson säger att de höga siffrorna beror på att värmeverket till stor del eldas med torv.

– Man diskuterar ju fort-farande om det är ett fossilt bränsle eller inte. EU säger att det är det, men det skattas inte så i Sverige, så det hänger inte ihop.

Kenneth Jönsson tycker, trots de stora utsläppen, att det är korrekt att marknadsföra sig själva som miljövänliga.

– Ja, fjärrvärme är alltid ett bra miljöval. Tillverkar man el och fjärrvärme samtidigt utnyttjar man mycket av bränslet.

Torv består av halvmultna växtrester från mossar och våtmarker. Det råder delade meningar om hur miljöskadligt torv är – enligt EU:s klassificering är det ett fossilt bränsle medan Sverige sedan 2006 räknar torv som en långsamt förnyelsebar energi-källa.

– Biobränslen och torv släpper ut ungefär lika mycket koldioxid, men den koldioxid som biobränslen släpper ut räknar man inte med, säger Kenneth Jönsson.

Anledningen till att utsläppen från biobränslen inte ”räknas” är att de inte genererar något nettotillskott av koldioxid. Torven har däremot ackumulerat koldioxid under så lång tid att utsläppen gör stora avtryck i atmosfären.

– Vår inställning är att torv är ett fossilt bränsle som ska fasas ut så fort som möjligt, säger Sven Hunhammar, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Sven Hunhammar tycker inte att det är rimligt att marknadsföra torveldad fjärrvärme som miljövänlig.

– Nej, vi tycker inte att torv ska eldas över huvud taget. Eftersom torv växer så otroligt långsamt så ökar man koldioxidhalten i atmosfären när man förbränner det, säger han.

Mälarenergi har påbörjat ett projekt för att minska användningen av torv. Kraftvärmeverket ska byggas om och det nya beräknas stå klart 2014.

– Vi kommer att förbränna avfall och biobränsle, säger Kenneth Jönsson.

Andreas Sjöberg på Fastighetsägarna är nöjd med det beskedet, men tycker ändå att marknadsföringen är felaktig.

– Det är bra att Mälarenergi gör det här, men att kalla sig en klimatvänlig leverantör i dag är ju missvisande, med de utsläppen, säger han.